Mossad chef Yossi Cohen “Israël heeft nu een eenmalige kans op regionale vrede”

Yossi Cohen zegt dat de Mossad-taskforce gelooft dat een gedeelde oppositie tegen het blokkeren van Iran en IS, in combinatie met de banden van Israël met Rusland en de VS, mogelijkheden schept voor vriendschap in het Midden-Oosten, aldus de Times of Israel.

Het hoofd van de Mossad-inlichtingendienst zei maandag dat er mogelijk ä one time window”is geopend voor de Joodse staat om een regionaal vredesakkoord te bereiken in het licht van gedeelde oppositie tegen Iran en islamistische terreurgroepen, evenals verbeterde banden met de Verenigde Staten en Rusland.

“We hebben een taskforce opgericht die zich richt op het buitenlands beleid en de strategie die is bedoeld om de vrede te bevorderen met de verschillende instrumenten die ter beschikking staan ​​van de Mossad en daarbuiten,” zei Yossi Cohen.

“De Mossad heeft op dit moment een zeldzame kans geïdentificeerd – misschien de eerste in de geschiedenis van het Midden-Oosten – om een ​​regionaal begrip te bereiken dat zou leiden tot een inclusieve regionale vredesovereenkomst,” zei hij.

Volgens het hoofd van de Mossad komt de kans voort uit een gedeelde interesse met landen in de hele regio in de strijd tegen Iran en islamitische terreurgroepen, zoals de Islamitische Staat, en van de nauwe betrekkingen met het Witte Huis en het Kremlin.

“Dit creëert een kans die misschien eenmalig is”, zei hij.

Cohen zei dat hoewel Israël alleen formele vredesverdragen heeft met twee landen in de regio – Jordanië en Egypte – het een aantal onofficiële ‘afspraken’ heeft met andere ‘pragmatische’ landen in het Midden-Oosten, die ‘de staat Israël erkennen als een gevestigde feit en samengewerkt met ons met wederzijds respect en gedeelde belangen. ”

Lees hier het hele artikel.

Advertentie (4)