Anti-Israel activisten stoppen met demonstreren op de Dam in Amsterdam

BDS-activiste Simon Vrouwe promoot de anti-Israëlische beweging te midden van een tegenprotest door Michael Jacobs in Amsterdam op 23 april 2017. (Cnaan Liphshiz)

Actievoerders voor het boycotten van Israël hebben verklaard dat ze weg blijven van het monument op de Dam, waar hun aanhangers wekelijks antisemitische en haatzaaiende uitingen en geweld hebben tentoongespreid, bericht JTA.

Gustav Draijer, een leider van de Nederlandse Boycott, Divestment and Sanctions-campagne, heeft zondag aangekondigd dat reguliere, zogenaamde eenmansprotesten door BDS-betogers op de Dam stoppen. Dit vanwege “agressie en intimidatie door tegenstanders”.

De gemeente beloofde in april de alomtegenwoordige aanwezigheid van anti-Israëlische demonstranten op het plein te beperken. Het kantoor van de burgemeester had in april jl. een brief aan beide partijen gestuurd, waarin nieuwe voorwaarden werden genoemd.

Op 16 juni werd een vrouw genaamd Celine Sleiman gefilmd die een tirade hield tegen Joden op de Dam. “Moordenaars, haters. Talmoed roept je op meisjes te f..cken. De Talmoed zegt je de mensheid te plagen”, terwijl ze door Israelische toeristen werd gefilmd. Het CIDI heeft een aanklacht tegen haar ingediend wegens haat speech.

Dinsdag kwamen honderden Joodse gemeenschapsleiders en hoogwaardigheidsbekleders samen in de Ridderzaal in Den Haag, een 13e-eeuws congrescentrum in de buurt van de Nederlandse senaat. In 1940 hield de Oostenrijkse nazi-gouverneur van het bezette Nederland, Arthur Seyss-Inquart, zijn inaugurele rede in dat centrum.

De Nederlandse opperrabbijn Binyomin Jacobs blies de sjofar op het evenement. “Het bestrijden van antisemitisme is niet de taak van de Joden”, zei hij, “maar van de samenleving.”

Los daarvan publiceerden de twee grootste kerken in Nederland – de katholieke en protestantse koepelorganen RKK en PKN – een brief waarin zij hun “grote bezorgdheid” uitspraken over de opkomst van antisemitisme in Nederland.

Advertentie (4)