Nederlands echtpaar in Israel helpt branden langs grens Gaza te bestrijden

Raymond en Mirjam Reijnen waren brandweerlieden in Nederland, voordat ze op 25 maart 2018 naar Israel emigreerden. Nu wonen ze in Nahal Oz, vlakbij de grens met Gaza. Ze verhuisden daarnaartoe slechts vijf dagen vóór de wekelijkse Hamas-demonstraties aan de grens begonnen.  Nu hebben ze een opgerold brandweer uniform, een masker en een paar laarzen permanent opgeborgen voor de deur in Kibbutz Nahal Oz, aldus de Jerusalem Post.

“Er is geen tijd om naar je spullen te zoeken”, zegt Mirjam, eraan toevoegend dat ze er in hun geval maar één brandweerpak hebben, omdat ze dezelfde maat dragen.

Op de parkeerplaats bij hun huis staat een witte Chevrolet met een kleine aanhangwagen die een watertank van 1000 liter en een brandweerslang vervoert.

Al op hun eerste avond hoorden ze de waarschuwingssirenes. “Buren kwamen langs en zeiden: “Oh, het is niets”, herinnerde Raymond zich.

Natuurlijk wisten ze dat geweld mogelijk was, zei zijn vrouw, maar ze maakten zich niet zo druk omdat het in de vier jaar vóór hun aankomst stil was geweest. Nu hebben ze net zoveel ervaring als veel van de ervaren kibboetsleden. Inclusief een mortier die afgelopen mei op hun huis viel, terwijl ze in de schuilkuilder zaten.

Tegen de tijd dat ze echt begrepen dat ze in een oorlogsgebied woonden, voelde het te laat om te verhuizen, vooral nadat ze net met hun hele familie naar Israël waren gekomen. “Wanneer je alijah maakt, is het niet zo eenvoudig om te zeggen: “Laten we ergens anders heen gaan”, zegt Raymond.

“Je kunt overal doodgaan, maar meer mensen komen om bij verkeersongevallen. Wanneer er geen geweld vanuit Gaza is, is het hier geweldig om te leven”, vertelt Raymond. Uit bezorgdheid voor hun kinderen zal slechts één van hen per keer een brand bestrijden.

Aanvankelijk kwamen mensen in de kibboets bij hen omdat ze hun achtergrond kenden, hoewel Raymond formeel van beroep veranderde bij aankomst in de kibboets en nu op het melkveebedrijf werkt. Mirjam vond een baan als brandweervrouw bij de Israel Nature and Parks Authority.

Sinds de dagelijkse branden begonnen heeft de National Fire and Rescue Authority vrijwillige brandbestrijdingsploegen in de kibbutziem aan de grens georganiseerd, zei Raymond, maar de officiële brandweerwagen kan alleen ter plaatse komen na een officiële oproep. “Daar wachten we niet op, we rijden meteen naar onze eigen velden om de brand te blussen”, aldus de Nederlandse brandweerman in Israel.

Lees hier het hele artikel.

Advertentie (4)