Opnieuw een Hamas tunnel ontdekt. Nummer 18

Een foto gemaakt met een ultra groothoeklens aan de Israëlische kant van de grens met Gaza toont het interieur van een tunnel gegraven door Islamic Jihad

De IDF heeft maandag bekendgemaakt dat er opnieuw een grensoverschrijdende aanvalstunnel is ontdekt die het Israëlische grondgebied vanuit de Gazastrook binnenkwam, vijf jaar na de start van een operatie in 2014 die erop gericht was aanvalstunnels te vinden en te vernietigen.

De tunnel werd gevonden tijdens de bouw van een ondergrondse barrière langs de grens met Gaza die bedoeld is om tunnelbouw tegen te gaan, meldt de Times of Israel.

Het was niet meteen duidelijk of de tunnel die maandag werd blootgelegd, recentelijk was gegraven of een oudere aanvalstunnel die nog niet was gevonden door de IDF.

“Op dit moment voeren IDF-soldaten een onderzoek uit naar de tunnel. Meer informatie zal binnenkort worden verstrekt”, zei de IDF in een verklaring op maandagavond.

Een woordvoerder van de regio Eshkol, waar de tunnel werd gevonden, zei dat de lokale overheid contact had met het leger over de kwestie.

De grensoverschrijdende tunnel is de 18e die werd ontdekt sinds het einde van de oorlog van 2014, volgens de Israelische tv zender Channel 12 news.

Na de Gaza oorlog van 2015 kwam de IDF met het voorstel een ondergrondse barriere te bouwen om tunnelbouw vanuit Gaza tegen te gaan. Het werk hieraan begon in 2016 en zal in de loop van dit jaar klaar zijn.

De 65 kilometer lange barrière wordt volledig op Israëlische grondgebied gebouwd, 50 meter van de grens met Gaza op het dichtstbijgelegen punt en 300 meter van de grens met Gaza op het verst gelegen punt.

Honderden mensen, Israëliërs en mensen uit het buitenland, zijn betrokken bij het project, dragen beschermende kleding en worden door IDF-soldaten bewaakt als bescherming tegen aanvallen van terreurgroepen in de strook. Er werden zelfs betonfabrieken bij de grens met Gaza gebouwd om het werk te versnellen.

Om de ondergrondse muur te bouwen, gebruiken de arbeiders een gemeenschappelijke bouwtechniek die bekend staat als “slurry walls”, waarin ze smalle verticale sleuven recht naar beneden in de grond graven en deze vervolgens vullen met versterkt beton voorzien van sensors, dat fungeert als een fysieke barrière en een detectiesysteem.

De arbeiders gebruiken een hydromill, een krachtig stuk boorapparatuur dat vanuit Duitsland naar Israël werd gebracht en dat diepe gaten in de aarde snijdt. Naast het openmaken van de grond waarop de barrière zal worden gebouwd, stelt de hydromill ook alle eerder onontdekte of nieuw gegraven Hamas-tunnels bloot die het Israëlische grondgebied binnenkomen. De ruimte achtergelaten door de hydromill – en alle Hamas-tunnels die in de weg zitten – wordt gevuld met een substantie die bekend staat als bentoniet, een soort absorberende klei die uitzet wanneer het water raakt.

Dit is bedoeld om te voorkomen dat de geulen instorten, maar heeft ook als bijkomend voordeel dat het de aanwezigheid van een tunnel aangeeft, omdat het beton er snel horizontaal in kan wegvloeien. Om de muur te maken, gieten werknemers later gewoon beton in de geul en versterken het met behulp van metalen steunen met daaraan bevestigd sensoren.

Advertentie (4)