Shin Bet heeft een explosieven expert van Hamas opgepakt die Israel in kwam met gebruik vergunning voor medisch onderzoek

Israels binnenlandse veiligheidsdienst, Shin Bet, heeft een reeks pogingen van de militaire vleugel van Hamas verijdeld om terreurcellen op de Westelijke Jordaanoever te vestigen en heeft daarbij een explosievenexpert van Hamas gearresteerd die Israël binnenkwam met een humanitaire vergunning voor medische behandeling, aldus vandaag de Jerusalem Post.

De Shin Bet maakte vandaag bekend dat Hamas geprobeerd had verschillende terreurcellen op te zetten om gelijktijdige dodelijke aanslagen in Israël uit te voeren en probeerde een man binnen te smokkelen die een jaar lang door de groep was opgeleid om een laboratorium in de Westelijke Jordaanoever op te zetten om explosieven te vervaardigen die bij de aanslagen zouden worden gebruikt.

Fadi Abu al-Sabah, een 35-jarige inwoner uit Nuseirat in de Gazastrook, werd op 18 mei 2019 gearresteerd in Taibeh door de Shin Bet en de Israelische politie .

Volgens de Shin Bet werd hij in juli 2018 gerekruteerd door Ashraf Sabah om een explosief productie laboratorium op te zetten.  Sabah is een 37-jarige Hamas-activist uit de Gazastrook die in 2015 uit Israël was vrijgelaten nadat hij 12 jaar in de gevangenis had gediend voor zijn betrokkenheid bij aanvallen tegen de IDF-troepen langs de grens van de Gazastrook en het plannen van andere terroristische aanslagen.

Volgens de Shin Bet werd Fadi Abu al-Sabah voor het eerst benaderd nadat Ashraf Sabah had gehoord dat hij bezig was met het verkrijgen van een humanitaire vergunning voor medische behandeling op de Westelijke Jordaanoever.

Fadi Sabah ontmoette vervolgens stiekem medewerkers van de brigades van Hamas ‘Izz al-Din al-Qassam en onderging een’ intensieve militaire training ‘, inclusief training in het maken van explosieven en explosieve ladingen die hij vervolgens aan Hamas terroristen de Westelijke Jordaanoever kon leren.

Hij kreeg de opdracht om zijn kennis van zijn rekruten en supporters in de Gazastrook te ontkennen en werd ook geïnstrueerd over hoe te handelen tijdens ondervragingen bij de Erez Crossing en de Shin Bet.

De Shin Bet zei dat Fadi, voordat hij de Strip verliet voor zijn medische behandeling, een jas kreeg  met een stuk verborgen stuk stof dat codewoorden bevat ten behoeve van gecodeerde communicatie tussen de militaire vleugel van Hamas in de Gazastrook en rekruten op de Westelijke Jordaanoever om aanvallen op Israëlische doelen te plannen en uit te voeren.

Fadi werd gevraagd om de jas met het stuk verborgen stof over te dragen in september 2018 toen hij door de Erez-kruising ging zogenaamd op weg  naar Jordanië voor medische behandeling , maar hij slaagde er niet in.

Begin mei 2019 nam hij contact op met een arts in Gaza en betaalde haar om medische documenten te vervalsen om aan te tonen dat hij niet de juiste behandeling voor zijn verwonding in de Gazastrook kon krijgen om ervoor te zorgen dat hij een vergunning zou krijgen om in Israël te worden behandeld. Toen hij de vergunning kreeg, onderging hij opnieuw een training in de productie van explosieven “om ervoor te zorgen dat hij bekwaam genoeg was” om Hamas terroristen op de Westelijke Jordaanoever op te leiden, zei de Shin Bet.

Op 15 mei kwam hij aan bij het Erez-kruispunt en droeg de tas met de jas met het verborgen stuk stof dat hij met codewoorden had ontvangen.

Fadi “maakte gebruik van de humanitaire vergunning die hij van Israël kreeg om medisch te worden behandeld in Hebron, maar kwam in in werkelijkheid niet in het ziekenhuis aan, maar ging naar Hamas leden in Hebron om terroristische activiteiten te promoten en zijn missie uit te voeren,” aldus de Shin Bet verklaring.

Hij werd gearresteerd in een gezamenlijke Shin Bet-Israel Police-operatie drie dagen later op 18 mei kort nadat hij het Taibeh-gebied in Israël betrad. Hij werd verhoord en een zware aanklacht is tegen hem ingediend.

Lees hier het hele artikel.

Advertentie (4)