Video: “Israël is het slachtoffer in conflict met de Palestijnen”, zegt de Amerikaanse vredesgezant

De Amerikaanse vredesgezant voor het Midden-Oosten, Jason Greenblatt, zei in een interview op de Amerikaanse tv woensdag dat Israël het slachtoffer is in het conflict met de Palestijnen. Naar zijn mening heeft het land in de afgelopen decennia weinig fouten heeft gemaakt.

Greenblatt werd gevraagd hoeveel verantwoording Israel draagt voor de huidige situatie van conflict met de Palestijnen, dat onverminderd is doorgegaan sinds de oprichting van de Joodse staat in 1948.

“Ik denk dat Israël eigenlijk meer het slachtoffer is dan de partij die verantwoordelijk is,” antwoordde hij. “Vanaf het moment van zijn oprichting werden ze meerdere keren aangevallen. Ze worden nog steeds aangevallen door terroristen. Dus ik weet niet zeker of ik het uitgangspunt van de vraag begrijp”. Hij voegde daaraan toe geen door Israel gemaakte fout te kunnen bedenken, alhoewel, zei hij, ieder land maakt fouten, niemand is perfect.

Gevraagd naar zijn standpunt over de nederzettingen zei Greenblatt: “mensen spreken over de Westelijke Jordaanoever, Judea en Samaria, als zijnde bezet gebied. Ik zou zeggen dat het land wordt betwist. Het moet worden opgelost in het kader van rechtstreekse onderhandelingen tussen de partijen. Het bezet gebied noemen helpt niet om het conflict op te lossen”.

Gevraagd naar Trump’s vredesplan of dat uitgaat van “Palestijns zelfbestuur”, zei Greenblatt niet vooruit te willen lopen op publicatie van het 60 pagina’s tellende document, maar die vraag wordt daarin wel beantwoord.

“Ons doel is om voor de Palestijnen alles mogelijk te maken met betrekking tot dat en al het andere, zolang de veiligheid van Israël niet op een negatieve manier wordt beïnvloed. ”

Hieronder het hele interview:

Advertentie (4)