1.026 Palestijnse terroristen studeren in Israëlische gevangenissen

foto PMW

Er gebeurt iets vreemds in Israëlische gevangenissen meldt Palestinian Media Watch op hun Hebreeuwsche site. In reactie op de ontvoering van Gilad Shalit had de Israëlische regering besloten de aan de gevangen terroristen verleende privileges te verminderen en onder meer academische studies in gevangenissen te verbieden. 

Ondanks deze beslissing meldt de Palestinian Authority (PA) dat 1.026 terroristen in Israelische gevangenissen studeren voor universitaire diploma’s. De gevangenisdienst ontkent de aantijgingen. Maar tijdens een openbare ceremonie die vorige week op de Palestijnse televisie werd uitgezonden, ontvingen de families van 93 gevangenen terroristen de diploma’s van de terroristen.


Een afbeelding van een diploma in de rechten voor gevangen terrorist Azmi Nafa wordt overhandigd aan zijn familie. Foto PMW

Tijdens de diploma-uitreiking verklaarde het hoofd van de Prisoners Affairs Authority, Kadri “”Het valt niet te ontkennen dat het totale aantal gevangenen op dit moment ongeveer 5.700 is. Hiervan zijn momenteel 1.026 gevangenen ingeschreven in Palestijnse universiteiten, met name de Open Universiteit van Al Quds, die het grootste aantal gevangenen telt metmomenteel 906 studenten . Dit komt bovenop het aantal van 706 gevangen ingeschreven aan de al_Quds universiteit en 46 gevangenen die zijn ingeschreven in de Citrus gevangenis. Dit jaar zijn 739 gevangen toegelaten en wij wensen hen veel succes toe.

Palestinian Media Watch vroeg de Israelische gevangenisdienst om opheldering. Het antwoord wad dat de IPS zich aan de opdracht van de regering hield.

Deze aankondiging is slechts de laatste in een reeks rapporten in de Palestijnse media over studies van in Israël gevangengenomen terroristen.
Afgelopen maart meldde de Palestijnse televisie dat 85 gevangenen-terroristen in de gevangenis van Gilboa hun studies in journalistiek en media training hadden afgerond.

Opgemerkt moet worden dat, volgens de PA’s Prisoners and Releases Act van 2004 en de bijbehorende voorschriften, een van de voordelen waar een opgesloten gevangene recht op heeft is, dat naast het door Abbas betaalde maansalaris ook de kosten van de universitaire studies volledig worden betaald door de Palestijnse Autoriteit.