ElAl stewardess overleden aan tijdens een vlucht opgelopen mazelen

screenshot you tube

Een Israëlische stewardess van ElAL die in april in het ziekenhuis werd opgenomen nadat ze in een vliegtuig besmet was geraakt met mazelen, is overleden en is het derde dodelijke slachtoffer sinds de uitbraak van de zeer besmettelijke ziekte, meldden de Hebreeuwse media dinsdag.

De El Al-stewardess van 43, had eind maart mazelen opgelopen tijdens een vlucht vanuit New York naar Tel Aviv.

Israelische media hebben de naam van de stewardess zojuist gepubliceerd. Het is de 43 jarige Rotem Amitai, moeder van drie kinderen.

“Rotem was een geweldige vrouw en een toegewijde moeder. We rouwen om haar enzijn getroffen door haar voortijdige dood ‘, zegt haar familie in een verklaring geciteerd door Hebreeuwse media die ook een foto van haar publiceerden. (zie hieronder)

Eind maart verslechterde haar toestand plotseling en begin april werd ze overgebracht naar een geïsoleerde intensive care-afdeling, nadat ze in coma was geraakt en hersenschade had opgelopen.

De diagnose die toen werd gesteld luidde dat ze meningo-encefalitis had, een complicatie van het mazelen virus dat vergelijkbaar is met het hebben van zowel meningitis als encefalitis, respectievelijk infecties of ontstekingen van het slijmvlies van de hersenen en de hersenen zelf.

Uit bloedonderzoek kwam naar voren dat ze was gevaccineerd met slechts één injectie tegen mazelen in plaats van de twee inentingen die werden aanbevolen voor haar leeftijdsgroep. El Al droeg toen alle bemanningsleden op om zich te laten testen en indien, nodig twee mazelen injecties te nemen.

Mazelen infecties komen vooral voor bij de ultraorthodoxe gemeenschap van Israel en die van New York, omdat de inentingspercentages over het algemeen lager zijn dan onder de rest van de bevolking.

In Israel zijn volgens het ministerie van gezondheid 4.292 gevallen van mazelen geregistreerd tussen juli 2018 en juli 2019.