Ancestry publiceert miljoenen Holocaust-records online in een gratis database

Het genealogisch onderzoeksbureau Ancestry heeft miljoenen historische records met betrekking tot de Holocaust gedigitaliseerd en online gepubliceerd in een gratis, doorzoekbaar archief, aldus meldt de Times of Israel.

Het bedrijf noemde het “een filantropisch initiatief” om cultureel belangrijke informatie voor iedereen toegankelijk te maken.”

De records zijn gegroepeerd in twee hoofdcollecties. Eén daarvan is een archief van ontheemden die Europa verlaten tussen 1946 en 1971, waaronder veel overlevenden van concentratiekampen en nazi-vervolging. Het tweede is een archief met informatie over niet-Duitsers die tussen 1939 en 1947 in Duitsland en in Duitsland gecontroleerde gebieden waren opgesloten of woonden.

De archieven vermelden de namen van mensen die samen reisden en laten zien waar vluchtelingen zich tijdens en na de oorlog vestigden. De informatie kan hiaten vullen voor mensen die de geschiedenis van hun familie onderzoeken, maar gebruikers zullen geen mensen kunnen vinden die hun familie verloren hebben in de genocide als ze nog geen identificerende informatie hebben.

Gebruikers kunnen de archieven doorzoeken om bijvoorbeeld het pad van een familielid in Europa te volgen, die nazi-Duitsland ontvluchte en bijvoorbeeld naar de USA of een ander land ging.

De informatie kan ook worden gebruikt om financiële compensatie te verkrijgen van de Duitse overheid en de Nederlandse spoorwegmaatschappij, die beide schadevergoeding bieden aan slachtoffers van de Holocaust, maar documentatie vereisen.

De records worden gratis verstrekt, hoewel gebruikers een gratis account moeten openen.

Advertentie (4)