Palestijnse leiders tegen opening nieuw veldhospitaal in Gaza

De Palestijnse leiders zijn faliekant tegen het vestigen van een nieuw 4.000 m2 groot veldhospitaal aan de Gaza kant van de Erez grensdoorgang.

Ze laten liever de mensen uit Gaza die hoognodige medische zorg nodig hebben doodgaan, dan akkoord te gaan met een door Israel goedgekeurde en door een Amerikaanse NGO te runnen ziekenhuis – die door Qatar wordt gefinancierd.

Israël heeft inmiddels besloten om het apparatuur die het in het veldhospitaal heeft ingezet voor Syrische vluchtelingen aan de grens met Syrië over te brengen naar het nieuwe ziekenhuis in Gaza.

De Palestijnse Autoriteit (PA), onder leiding van Mahmoud Abbas, verzet zich tegen het project en beweert dat het deel uitmaakt van de voorwaarden van het staakt-het-vuren dat momenteel wordt afgerond tussen Israël en Hamas, wat de soevereiniteit van de PA in de Strip ondermijnt. Fatah heeft oppositie geuit tegen civiele programma’s die niet door de PA zijn goedgekeurd.

Hassan Dajani, een aan Hamas gelieerde commentator, zei dat vermoeden bestaat dat dit een stap is om het vredesplan van Trump te promoten. Hij gaf aan dat uitbreiding van medische hulp in Gaza dringend nodig is, maar hij vindt dat “wanneer niet alle partijen akkoord gaan het ziekenhuis er niet moet komen”.

Terwijl ook Hamas het plan heeft goedgekeurd zei Palestijnse minister van Gezondheid, Kalia: “Als het doel van de oprichting van dit ziekenhuis humaan is, zou het beter zijn geweest om bestaande ziekenhuizen in Gaza te helpen en verder te ontwikkelen”.

De Palestijnse leiders zijn waarschijnlijk de enige regering ter wereld die de oprichting van een modern ziekenhuis als een “samenzwering” beschouwt. Eens te meer blijkt hieruit dat mensenlevens voor Abbas & co niet tellen. Het enige wat telt is hun eigen gewin.

Advertentie (4)