Blue & White en partij van Liberman hebben overeenkomst getekend; Likud niet blij

Liberman. Screenshot YouTube

De alliantie Blue & White en de partij van Liberman, Yisra’el Beytenu, hebben vandaag een “surplus vote-sharing agreement” getekend over de verdeling van zogenaamde stemmen die anders verloren zouden gaan.

Stemverdelingsovereenkomsten, die veel worden gebruikt bij Israëlische verkiezingen, stellen partijen in staat ervoor te zorgen dat extra stemmen die niet genoeg zijn voor een andere Knesset-zetel, niet verloren gaan. In plaats daarvan mag een partij deze stemmen delen via een speciale overeenkomst met een andere partij.

Dit soort overeenkomsten worden meestal gesloten tussen partijen die politiek of ideologisch nauw bij elkaar staan, hoewel Liberman opmerkte dat zijn partij in het verleden bereid is geweest om met rechtse of linkse partijen deals te sluiten.

“Technisch gezien was er geen andere optie meer en bleef Blue & White als enige partij over”, zei Liberman, daarbij toevoegend “wij zijn we niet bereid het risico te lopen een mandaat te verliezen dat kan worden verkregen dankzij de overschotovereenkomst,” 

Volgens de wet gaan de gecombineerde overgebleven stemmen naar de partij die het dichtst in de buurt komt van het winnen van een extra Knesset zetel, die op die manier dus een extra Knesset zetel wint en daardoor mogelijk beslissend is bij een “nek-aan-nek-uitslag.

Bij de verkiezingen van jl april eindigde Blue & White met het zelfde aantal Knesset zetels, hetgeen op 17 september opnieuw zou kunnen gebeuren. Met deze vote-sharing overeenkomst zou het dus mogelijk kunnen zijn dat Blue & White meer stemmen heeft dan de Likud.

Logisch dat de Likud, die zelf nog niet een dergelijke overeenkomst met een andere partij heeft gemaakt, niet blij is met deze overeenkomst.

Likud beschuldigt Liberman ervan dat “hij Netanyahu niet opnieuw als premier wil”. “De kat is uit de zak. Liberman tekende een stemmen overschot-overeenkomst met Yair Lapid en Benny Gantz, nadat hij publiekelijk had verklaard dat hij Gantz en Lapid zou steunen voor het premierschap. Iedereen die Netanyahu als premier wil, moet op Likud stemmen, ‘zei de Likud in een verklaring.

Liberman reageerde onmiddellijk hier op en zei “mijn overeenkomst met Blue & White is vele malen beter dan de overeenkomst die Netanyahu met Hamas heeft ondertekend en waarvan wij de resultaten iedere opnieuw zien”.

Het worden nog spannende en interessante weken tot 17 september.