“Iron Fist systeem” gaat de nieuwe IDF Eitan AFV pantservoertuigen beschermen (video)

Eitan AFV . Screenshot YouTube

Het Israëlische ministerie van Defensie heeft het Elbit Iron Fist Light Decoupled (IFLD) systeem gekozen voor het actieve beschermingssysteem van de nieuwe Eitan AFV pantservoertuigen en de D9 buldozers.

De IFLD-systemen maken gebruik van onafhankelijke optische sensoren, volgradar, lanceerinrichtingen en tegen-munitie om eventuele bedreigingen op een veilige afstand van de gevechtsvoertuigen uit te schakelen. Het systeem biedt een dekking van 360 graden voor scenario’s op korte afstand in zowel open terrein als stedelijke omgevingen.

“De selectie van de IFLD voor de Eitan AFV pantservoertuigen van de IDF komt voort uit de beslissing van het Amerikaanse leger om door te gaan met de IFLD voor de Bradley AFV pantservoertuigen,” zei Elbit in een verklaring, eraan toevoegend dat “de gunning van het contract voor de programma is afhankelijk van afronding van onderhandelingen tussen de partijen.”

Iron Fist. Foto IMI systems

Met 8 meter lang en drie meter breed weegt de Eitan 30-35 ton en wordt hij bediend door drie bemanningsleden – de commandant, schutter en bestuurder – en kan 9 soldaten vervoeren in een ruimte voorzien van airconditioning. De carrosserie is verbeterd om de bescherming en overlevingskansen van de bemanning te maximaliseren, alsook het veersysteem. Daarnaast zijn verbeteringen aangebracht in de besturing, evenals in de elektrische en andere bedieningssystemen.

Uitgerust met een 750 pk motor, kan de Eitan snelheden tot 90 kilometer per uur kunnen bereiken op wegen in stedelijke gebieden terwijl hij ook in staat is om offroad te manoeuvreren met onafhankelijke wielophanging en een standaard aandrijflijn.

De Eitan zal ook worden uitgerust met een FN MAG, .50 kaliber zwaar machinegeweer en een 30 mm kanon met een bereik van 2.500 meter en een raketwerper die kan worden bediend zonder dat de bemanningen het voertuig verlaten en zichzelf blootstellen aan de vijand.

Het voertuig heeft een perifeer observatiesysteem, een touchscreen met hoge resolutie en een 360 graden zicht op het slagveld en een aantal geavanceerde wapensystemen die bedreigingen kunnen onderscheppen zoals raketten en raketgranaten, wapens die dodelijk bleken voor oudere voertuigen.