Mankai eendenkroos mogelijk het nieuwe supervoedsel

Eendenkroos. Screenshot YouTube

Het nieuwe super voedsel zou best eens Mankai, een eiwitrijke vorm van de eendenkroos van waterplanten kunnen zijn zijn, aldus heeft een team van onderzoekers van de Ben-Gurion University of the Negev (BGU) onthuld.

De plant is een eiwitrijke vorm van de eendenkroos van waterplanten, en zou best eens het nieuwe “super voedsel” kunnen zijn omdat het de bloedsuikerspiegel controleert nadat mensen koolhydraten hebben gegeten.

Het onderzoek werd door Hila Zelicha, een geregistreerde diëtiste en promovendus in de volksgezondheid, gepubliceerd in Diabetes Care , het officiële tijdschrift van de American Diabetes Association.

Sommige deelnemers aan aan het onderzoek kregen een Mankai-shake en anderen een yoghurt shake, beiden gelijk aan koolhydraten, eiwitten, lipiden en calorieën.

Het reslultaat na twee weken monitoring met glucosesensoren was dat de deelnemers die de kroos shake hadden gedronken een veel betere respons bij een verscheidenheid aan metingen vertoonden, waaronder lagere glucose piekniveaus, betere glucosespiegels in de ochtend, en snellere glucose-afvoer. De Mankai-drinkers gaven ook aan een “voller”gevoel te hebben.

In verschillende eerdere onderzoeken had de onderzoeksgroep, onder leiding van prof. Iris Shai, lid van BGU’s S. Daniel Abraham International Centre for Health and Nutrition en de School of Public Health al geconstateerd “dat Mankai kroos een enorm gezondheidspotentieel heeft als “supervoedsel”.

Het onderzoek maakt deel uit van het onderzoek waarin de effecten van een groen mediterraan dieet worden onderzocht.

Mankai kroos, wordt in Israël en andere landen gekweekt in een gesloten omgeving en is zeer duurzaam. In vergelijking met soja, boerenkool of spinazie vereist het een fractie van de hoeveelheid water om elke gram eiwit te produceren . Het kan het hele jaar door via hydrocultuur worden gekweekt. Ook is de smaakloze en reukloze plant eenvoudig te integreren in allerlei recepten.

Eendekroos bevat veel eiwitten, polyfenolen, voedingsvezels, mineralen (inclusief ijzer en zink), vitamine A, vitamine B-complex en vitamine B12. De laatste wordt zelden geproduceerd door planten.

Advertentie (4)