De komende verkiezingen in Israel in een notedop uitgelegd

Op 17 september zijn er opnieuw verkiezingen in Israel, de tweede binnen een halfjaar. Dus horen wij bijna dagelijks resultaten van alweer een nieuwe politieke peiling en lezen we iedere dag smeuïge verhalen, waar niemand echt op zit te wachten.

Misschien is het de hitte, en misschien zijn het de lange schoolvakanties. Na een lichte stijging van de belangstelling in de dagen tot afgelopen donderdag, toen de definitieve verkiezingslijsten door de partijen moesten worden ingediend, lijkt het erop dat de verkiezingscampagne enigszins is afgenomen en terug is gegaan in een zomerslaap. Er is geen gevoel van urgentie, geen gezoem in de lucht, geen verkiezingsbijeenkomsten.

Wel zijn er de bijna dagelijkse verkiezingspeilingen, want je moet toch wat. Van de zes enquêtes die zijn gepubliceerd sinds de United Right-lijst werd gevormd onder Ayelet Shaked, leidt Likud in vier en Blue & White in twee van de polls. De hiaten zijn zo klein dat het onmogelijk is om serieuze conclusies te trekken over het uiteindelijke resultaat, maar ze laten wel zien dat er een bittere strijd is over elke stem en dat één zetel kan beslissen wie de winnaar zal zijn.

Neem bijvoorbeeld de peiling die vanmorgen is gepubliceerd door tv zender KAN11. Volgens de tv zender zou de Blue & White-partij, onder leiding van Benny Gantz, Likud inhalen en op 30 Knesset-zetels uitkomen in de komende verkiezingen in Israël, tegen 29 zetels voor de Likud-partij van Benjamin Netanyahu. Yisrael Beitenu, geleidt door Avigdor Liberman, zou 11 zetels krijgen. Volgens deze peiling kan het zijn dat Likud’s verlies Yisrael Beitenu’s winst is.

Het is alsof de verkiezingen over een jaar plaatsvinden en niet over zes weken. De campagnevoerders denken blijkbaar dat het Israëlische publiek in ieder geval niet oplet en op dit moment bezig is met vakantie vieren, dus houden ze hun kruit nog even droog tot de eerste twee weken van september.

In ieder geval is het duidelijk dat als de peilingen uitkomen (wat ze bijna nooit doen) Netanyahu op 18 september, de dag na de verkiezingen, niet in staat zou zijn om een ​​rechtse regering te vormen.

Een overgrote meerderheid van de Israelische kiezers is voorstander van een “polder regering” van Likud en Blue & White. Probleem hierbij is dat Blue & White alleen in een gezamenlijke regering zitting wil nemen onder voorwaarde dat deze niet geleidt wordt door Benjamin Netanyahu.

Zoals het er nu uitziet, zullen de rechtse partijen die niet op de alliantie lijst van Ayelet Shaked zijn geplaatst, Zehut van Moshe Feiglin en de extreem rechtse Otzma Yehudit partij van Itamar Ben-Gvir, naar verwachting de minimale stemdrempel voor het winnen van Knesset-zetels niet halen.

De hieronder volgende lijst met Knesset-zetels voor elke partij vertegenwoordigt een gemiddelde van vijf peilingen door verschrillende Israelische media: KAN 11 (op 4 augustus gepubliceerd); Channel 12 Nieuws (3 augustus); Radio FM103 (2 augustus); Israel Today en i24 News (2 augustus); en Channel 13 News (1 augustus). Het aantal telt niet op tot 120 (het aantal zetels in de Knesset), omdat bepaalde partijen in sommige peilingen de minimumdrempel overschrijden, maar er gemiddeld onder zitten.

Likud – 30 
Blue & White – 29 
United Right – 11 
United Arab List – 11 
Yisrael Beitenu – 10 
Democratic Union – 8 
United Torah Judaism – 7 
Shas – 7 
Labour-Gesher – 6

Advertentie (4)