Emanuel Moreno Z”L, held van Israel (VIDEO)

Foto: Joop Soesan

Vandaag is het volgens de joodse kalender de 13e sterfdag van Emanuel Moreno, een leraar en strijder zoals Israel die zelden heeft gezien.

Emanuel was de neef van mijn overleden partner en om 17.30 zullen wij, de familie, samen met honderden van zijn vrienden en mede strijders, bij zijn graf op Mount Herzl bij elkaar komen om Emanuel te herdenken. Dit is iedere keer opnieuw een emotionele gebeurtenis.

Wie was Emanuel Moreno? Emanuel was Lt. Kol. in de Shayeret Matkal, de IDF eenheid voor zeer geheime operaties die veelal buiten de grenzen van de staat Israel plaatsvinden. Hij nam deel aan de meest geheime operaties waarvan veel door hem waren gepland en uitgevoerd.

Lt.-Col. Emanuel Moreno werd op 19 augustus 2006 gedood bij terugkeer van een grote operatie diep in Libanon tijdens de Tweede Libanonoorlog. Hij wordt vergeleken met een moderne Bar Kokhba, de legendarische held van de Tweede Joodse Opstand tegen Rome 1.900 jaar geleden. Moreno heeft ten minste twee postume prijzen gekregen voor zijn moed, waaronder de Jerusalem Conference Award voor joods heldendom en de Menachem Beginprijs. Ook is Moreno door de staat Israel benoemd tot Held van Israel. Maar weinigen hebben deze titel gekregen.

Vrienden van Moreno zeggen: “Zonder twijfel was hij een van de meest getalenteerde en prijzenswaardige strijders die we ooit in Israel hebben gehad. Niet voor niets werd hij vaak vergeleken met Bar Kokhba in onze eenheid, zowel vanwege zijn geloof als ook wat betreft zijn vechtvermogen en toewijding. Hij zou de dingen altijd een stap verder brengen, naar plaatsen waarvan niemand geloofde dat ze konden worden meegenomen.”

De gevechtsoperatie waarbij Emanuel Moreno werd gedood, en waarvan de details nooit volledig zullen worden gepubliceerd, omvatte een aanval op een schoolgebouw in de Baalbek-regio in het zuidoosten van Libanon, niet ver van de Syrische grens. De school werd gebruikt om door Syrië geleverde wapens aan Hezbollah op te slaan en was ook een schuilplaats voor Hezbollah-terroristen.

Lt.-Col. Moreno leidde een eenheid van 100 mannen in de verrassingsaanval, en twee Hummer-jeeps werden door een helikopter naar het gebied gebracht voor de strijd, waarbij drie terroristen werden gedood. Nadat de troepen in een hinderlaag werden gelokt door Hezbollah bleef Emanuel achter, opdat zijn manschappen weg konden komen. Hij werd daarbij uiteindelijk gedood. Twee soldaten liepen tijdens de terugtocht verwondingen op.

“Hij heeft nooit aan zichzelf gedacht”, zegt een vriend van Emanuel die in dezelfde unit diende, maar dacht altijd alleen maar aan de groep. Aan het einde van zeer moeilijke tochten maakte hij zich altijd eerst zorgen over het team, niet over zichzelf. Ook als hij het over zijn toekomstplannen had, dacht hij nooit wat goed was voor hem, maar wat het land en het leger op dat moment van hem nodig hadden. Zijn bescheidenheid was gewoon ongelooflijk, vooral in termen van wat voor soort persoon hij echt was.”

“Hij verloor zijn moed niet, zelfs niet in extreme en gevaarlijke situaties”, verklaarden de rechters van het Begin Heritage Centre bij het postuum toekennen van de prijs. “En dit maakte vaak het verschil tussen succes en mislukking. Hij bedreigde zichzelf vaak om zijn ondergeschikten en kameraden te redde. Hij was een soldaat die zijn militaire dienst beschouwde als een belangrijke missie waaraan hij zich volledig had gewijd – en was ook een gepassioneerde student die elke vrije minuut gebruikte voor Torah-studie en goede daden voor anderen.”

*Z”L, zoals de redactie dit in de titel heeft verwerkt achter de naam van Manuel Moreno, betekent in het jodendom “zaliger gedachtenis”; of
“moge zijn / haar herrinering een zegen zijn”
. Een veel gebruikte zin als eerbetoon voor de doden in het jodendom.