IDF voorkomt Iraanse aanval met “killer drones” op Israel (VIDEO)

De IDF heeft met een aanval op Iraanse doelen bij de stad Aqraba, ten zuiden van Damascus, een mogelijke aanval met “killer drones” op Israel voorkomen.

“De Iraanse Republikeinse Garde had plannen om gisteren (zaterdag) een aanval met killer drones op Israel uit te voeren”, aldus de woordvoerder van de IDF Brig.-Gen. Ronen Manelis.

Volgens de IDF was de aanval van gisteravond gericht op militairen van de Quds Force van de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran, evenals sjiitische milities die van plan waren om killer drones met explosieven richting Israël te sturen.

Volgens de IDF woordvoerder hebben Israelische vliegtuigen deze geplande aanval door de Quds force weten te voorkomen door de preventieve aanval.

Israël wist het al enkele maanden dat de IRRG een dergelijke aanval wilde uitvoeren en had dit donderdag jl. weten te voorkomen. Toen bleek dat Iran opnieuw bezig was met deze “geavanceerde aanvalspoging” en van plan was deze op zaterdag uit te voeren. Daarom koos de IDF voor een directe aanval op de Iraanse doelen in Syrie, waarvandaan de killer drones zouden worden gelanceerd.

Volgens IDF woordvoerder Manelis was deze geplande Iraanse aanval “zeer dreigend”. “Het was een belangrijk plan met aanzienlijke mogelijkheden die al enkele maanden waren gepland”, zei Conricus. “Het was niet iets dat op een laag niveau werd beslist, maar eerder top-down van de Quds Force.”

Manelis merkte ook op dat terwijl Iraanse troepen in 2018 drie keer raketten richting Israël hadden gelanceerd, het gebruik van killer drones die op hun doelen zouden exploderen een “nieuwe en andere tactiek is”.

De zeldzame Israëlische aankondiging van een staking in Syrië kwam minuten nadat de Syrische staatstelevisie meldde dat luchtafweer was geactiveerd tegen vijandige doelen en “dat daarbij de meeste vijandige raketten waren vernietigd”. “We hebben de aanval onmiddellijk en efficiënt afgehandeld”, zei het Syrische persburo SANA.

Premier Netanyahu zei in een verklaring: “Tijdens een grote operatie hebben we een aanval tegen Israël gedwarsboomd van de Iraanse Al Quds-strijdkrachten en sjiitische milities. Ik herhaal: Iran heeft nergens immuniteit. Onze strijdkrachten opereren in elke sector tegen de Iraanse agressie. Als iemand opstaat om je te vermoorden, dood je hem als eerste. Ik heb bepaald dat onze strijdkrachten voorbereid moeten zijn op elk scenario. We zullen vastberaden en verantwoordelijke acties blijven ondernemen tegen Iran en zijn proxies voor de veiligheid van Israël.”

Het Perzische Twitter account van de Israelische overheid deelde deze verklaring van Netanyahu met daarbij een video van de aanval.