IDF: “Opperbevelhebber Iraanse Republikeinse Garde leidde persoonlijk de killer drone operatie”

Een satellietbeeld van een kleine Iraanse basis in de Syrische stad Aqraba. Foto IDF

Qassem Soleimani, commandant van de Al-Quds Force van de Iraanse Revolutionaire Garde, hield persoonlijk toezicht op de training, de financiering en de voorbereiding van de “killer drone”-aanval die de IDF zaterdagavond laat voorkwam door een gerichte aanval op de Iraanse basis in Syrië, aldus de opperbevelhebber van de IDF Lt.-Gen. Kochavi.

“De killer drones die Iran van plan was zaterdagavond te gebruiken tegen Israel, waren enkele weken geleden vanuit Teheran naar Syrië overgebracht, samen met Iraanse militaire functionarissen die als adviseurs optraden. Vanuit een luxe villa in Damascus werd het plan om Noord-Israel aan te vallen uitgewerkt en de operatie geleid”, aldus de woordvoerder van de IDF.

De Iraanse basis voor en na de Israelische luchtaanval. Foto IDF

“Nadat de IDF betrouwbare informatie had gekregen dat Iran in de nacht van zaterdag op nieuw zou proberen Israel met de “killer drones” aan te vallen werd de opdracht gegeven de Iraanse basis in Agraba, Syrie, aan te vallen”, aldus de woordvoerder van de IDF Brig.-Gen. Ronen Manelis.

De drones, zei hij, waren vergelijkbaar met het soort dat de Houthi’s in Jemen tegen Saoedi-Arabië gebruikten. Elk van de drones was in staat meerdere kilo’s explosieven te vervoeren en moest worden bediend door een groep Iraanse piloten die enkele dagen geleden speciaal voor de missie in Syrië aankwamen.

Een illustratieve kaart met de locaties van waaruit volgens de IDF Iran op 25 augustus 2019 vanuit Syrië explosieve drones richting Noord-Israël probeerde te lanceren.

IDF-woordvoerder Manelis zei dat de luchtaanvallen verschillende doelen hebben getroffen in Aqraba, waaronder die van de Al-Quds Force en sjiitische militie troepen, en opslagplaatsen met uitrusting en Iraanse raketten.

Volgens IDF-bronnen was het besluit om deze aanval te publiceren en het niet geheim te houden, zoals in het verleden regelmatig gebeurde, was het feit dat dit een specifieke terroristische aanval was in plaats van een aanval op een militair doelwit of om de overdracht van wapens te voorkomen.

“De Iraniërs waren van plan Israëlische soldaten en burgers met explosieven op ons eigen grondgebied te doden, en dit is niet iets wat we kunnen verzwijgen”, zei de IDF, eraan toevoegend dat er eerdere gelegenheden waren geweest waarin Israël over bepaalde acties had gesproken.

Premier en minister van Defensie Benjamin Netanyahu zei: “In een grote operationele inspanning hebben we een aanval tegen Israël door Iraanse Quds-strijdkrachten en sjiitische milities gedwarsboomd. Ik herhaal het nog maar eens: Iran heeft nergens immuniteit. Onze strijdkrachten werken in alle richtingen tegen de Iraanse agressie. We zullen tegen Iran en zijn volmachten blijven werken met vastberadenheid en verantwoordelijkheid voor de veiligheid van Israël. Als iemand opstaat om u te doden, dood hem dan eerst”, voegde Netanyahu eraan toe, daarmee verwijzend naar een passage uit de Talmoed.