Israelische politie heeft voldoende bewijsmateriaal om vice-minister van Gezondheid Litzman aan te klagen

minister Litzman. screenshot you tube

De Israelische politie heeft bekend gemaakt de openbare aanklager te hebben geadviseerd om de onder-minister van Gezondheid (ultra orthodox en hij wil daarom geen minister titel) aan te klagen wegens fraude, omkoping en vertrouwensbreuk.

De fraude en vertrouwensbreuk betreffen zijn hulp en pogingen om uitlevering tegen te gaan van de door Australië gezochte Malka Leifer, een voormalig schoolhoofd voor ultraorthodoxe meisjes die in Australië is beschuldigd van 74 gevallen van seksueel misbruik van kinderen.

Malka Leifer. Screenshot you tube

Werknemers van zijn kantoor hebben tegenover de politie verklaard door Litzman onder druk te zijn gezet hieraan mee te werken, zo niet dan konden ze hun baan weleens verliezen. Zoals een van de staats psychiaters het verwoorde :” Ik ben maar een bureaucraat. Een hoge minister zit voor me en doet een verzoeken. Ik ken mijn plaats en ik ken zijn plaats en wat van mij wordt verwacht.”

De politie had in februari dit jaar al bekendgemaakt een onderzoek naar Litzman te zijn gestart op verdenking dat hij werknemers in zijn kantoor onder druk had gezet om de conclusies te wijzigen van psychiatrische evaluaties zodat uit de rapporten zou blijken dat Leifer niet aan Australië kon worden uitgeleverd.

Er is nu voldoende bewijs gevonden om de betrokkenheid van Litzman aan te tonen en ook is er bewijs dat hij heeft bemiddeld zeden delinquenten eerder met verlof uit de gevangenis te krijgen of andere voordelen te laten hebben door druk om gevangenisautoriteiten uit te oefenen.

In het geval van de omkoping zegt de politie bewijs te hebben waaruit duidelijk blijkt dat Litzman ambtenaren van zijn eigen ministerie onder druk te hebben gezet om sluiting van een levensmiddelenbedrijf “waarvan de eigenaar dicht bij mij staat” te voorkomen. Hij wist dat mensen door het eten van die levensmiddelen ziek werden wegens ernstige sanitaire tekortkomingen maar vond het helpen van zijn vriend belangrijker.

Inmiddels hebben de ultra orthodoxe partij = Shas en rechts orthodoxe interim minister van Transport, Bezalel Smotrich, van United Right Partij zich gehaast het op te nemen voor Litzman.

Advertentie (4)