Nieuwe smartphone oorlog in Israel?

screenshot YouTube

Hoewel de Israelische consument niets te klagen heeft en zelfs verwent is door de lage tarieven voor smartphone gebruik, blijkt het altijd nog goedkoper te kunnen.

Telecombedrijf HOT en de importeur van smartphones, Suny Communications, komen nu met een pakket met onbeperkt bellen en sms’en, evenals 50 gigabyte databundel, voor slechts NIS 14,90 (€ 3,80) per maand.

Dat is 20% goedkoper dan de tot nu toe goedkoopste deal op de markt – NIS 19 per maand inclusief 10 gigabytes van Xfone, of we4g.

Voor consumenten is het nieuws goed, voor de Israëlische mobiele telefoon markt was het een donkere dag die zorgen baarde in de industrie die nu zegt dat Suny’s moederbedrijf, Hot Telecom, zich bezighoudt met roofprijzen.

Waar of niet waar, de Suny-deal deelt een klap uit aan de twee grootste mobiele telefoonbedrijven van Israël – Cellcom Israel, dat onderdeel is van de IDB-groep, en Partner Communications, waarvan de belangrijkste aandeelhouder de Israëlische Amerikaanse media-mogul Haim Saban is.

De cellulaire hervormingen hebben Israëlische consumenten sinds 2012 ruim NIS 13 miljard (ruim € 3 miljard) bespaard sinds ze werden ingevoerd, volgens schattingen van de Bank of Israel.

Suny Communications, dat wordt geleid door CEO Moshe Perry, zei maandag dat de NIS 14,90 per maand deal onafhankelijk van Hot is en blijft erbij dat het winstgevend zal zijn.

Hoewel het bedrijf de dominante speler is op de markt voor smartphoneapparaten – als officiële importeur van Samsung verkoopt het 50.000 telefoons per maand en heeft het 60% van de markt in handen – doet het zijn eerste poging tot mobiele diensten.

Een ding is zeker, de Israelische consument is de lachende derde, omdat verwacht wordt dat andere telefoon maatschappijen nu gedwongen zullen worden hun maand tarieven te verlagen.