Shaul Ladany overleefde de Holocaust en terreuraanslag Munchen, wint marathon snelwandelen Maccabi Games

YouTube

Prof. Shaul Ladany, een Olympisch kampioen snelwandelen, keerde terug naar Boedapest waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn toevlucht zocht om deel te nemen aan de Europese Maccabiah Games als erelid van een Duitse delegatie, meldt Ynet.

Een overlevende van de Holocaust en een olympische snelwandelaar die het bloedbad van Israëlische atleten in München doormaakte in 1972, heeft als erelid van de Duitse delegatie deelgenomen aan de Europese Maccabi Games in Boedapest.

Prof. Shaul Ladany beëindigde de race in de Hongaarse hoofdstad in 3:21 uur.

Het was niet Ladany’s eerste bezoek aan Boedapest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtte hij met zijn gezin uit zijn geboorteland Joegoslavië naar Boedapest.

Ladany emigreerde naar Israël in 1948, waar hij als ingenieur ging werken. Hij begon met snelwandelen en werd uiteindelijk ook nog eens Olympisch kampioen.

Hij was lid van de Israelische Olympische ploeg die in 1972 aan de Olympische spelen in Munchen deelnam. De terroristen waren nog niet in zijn apartment toen hij vroeg in de ochtend door zijn kamergenoot werd wakker gemaakt.

Hij beschreef de gebeurtenissen zelf als volgt: “Sta op, Monie is gedood door Arabische terroristen. Ik kende hem als een grappenmaker, maar dat klonk te serieus, dus zonder veel na te denken ging ik in mijn pyjama naar de toegangsdeur van het appartement, opende de deur en keek om me heen. Ik heb bewakers uit het dorp gezien en ze spraken met iemand die bij de ingang van appartement nummer één stonden. Ik heb zijn donkere huid en de hoed opgemerkt en ik luisterde, nog steeds zonder bang te zijn of te denken dat iets heel gevaarlijks voor me is. De bewakers vroegen toestemming om het Rode Kruis appartement één te laten binnengaan en wat hulp te bieden aan een gewonde persoon en de man, hij weigert. Ze zeiden: Waarom zou je onmenselijk zijn? En de man antwoordde zoiets als: de Joden of de Israëli’s zijn ook niet menselijk. Op dat moment begreep ik dat er iets aan de hand was en ik sloot de deur.”

De terroristen hadden vanaf de tweede verdieping van appartement nummer 1 een duidelijk zicht vanuit het raam. Ee liepen weg, liepen over het gazon zonder te rennen of zigzaggend, maar met sterke en zelfverzekerde benen. Misschien was het stom? Maar dat hadden we gedaan… we verlieten het appartement via het grasveld.

Ladany rende rond naar het gebouw waarin het Amerikaanse team was ondergebracht en sloeg op het appartement op de begane grond van de teamcoaches. Hij maakte de Amerikaanse baancoach Bill Bowerman wakker, die de Duitse politie waarschuwde. Bowerman riep de Amerikaanse mariniers op om de Amerikaanse Joodse Olympiërs zwemmer Mark Spitz en speerwerper Bill Schmidt te beschermen. Ladany was de eerste persoon die de waarschuwing over de aanval verspreidde en was een van de slechts vijf Israëlische teamleden die ontsnapten. Weinberg en 10 andere Israëlische Olympische atleten en coaches werden gekidnapt en gedood door de terroristen.

Ladany zei dat hij gelooft dat Duitsland veel is veranderd sinds de donkere tijden van het nazi-regime en verantwoordelijkheid heeft genomen voor de gebeurtenissen van de Holocaust.

“Er moeten meer middelen worden geïnvesteerd in het voorlichten van mensen over democratie en bescherming van de rechten van minderheden”, zei hij. “Mensen moeten leren van wat er in het verleden is gebeurd, zodat soortgelijke gebeurtenissen in de toekomst niet meer zullen gebeuren.”

De 83-jarige gelooft dat Israël niet vrij is van fouten, maar in het licht van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog heeft de Joodse staat het recht zichzelf te verdedigen.

Ongeveer 3.000 Joodse atleten uit 42 landen, waaronder 180 atleten uit Israël en 300 uit Duitsland, namen deel aan de Europese Maccabiah Games.