18-jarige student Dvir Sorek vermoord bij Migdal Oz

UPDATE 16.00 uur

De vader van Dvir, Yoav Sorek , heeft, terwijl hij zijn emoties niet kon bedwingen, tegenover de Israelische media een verklaring afgegeven, we laten die hieronder volgen.

“Onze Dvir was lief, twee maanden geleden had hij een karate-examen en kreeg hij geen hoog cijfer omdat zijn leraar zei dat, ondanks dat hij de bewegingen goed uitvoerde,hij “moord” in zijn ogen mist. Nu heeft iemand met moord in zijn ogen hem meegenomen. We hebben bijna 19 jaar een geschenk ontvangen – voor dat geschenk zijn we dankbaar, we zullen vanaf nu de pijn dragen”.

Dit artikel wordt aangevuld met updates

UPDATE 14.00 uur

Uit een verklaring van Hamas blijkt dat meerdere terroristen betrokken waren bij de moord op Dvri Sorek.

De Hamas verklaring luidt: “We groeten de heldhaftige strijders van onze mensen die de heroïsche operatie hebben uitgevoerd om een soldaat in het leger van de bezetting te vermoorden. Hij studeerde aan een militaire universiteit die bekend staat om op de Talmud en Torah gebaseerde extremistische overtuigingen, die het toestaan onze mensen te vermoorden en ons land te stelen”, aldud de Islamitische terreurgroep Hamas. Echter ze spreken niet over verantwoordelijkheid voor deze moord.

UPDATE 13.30 uur

Dvir Sorek wordt vanavond om 20.00 uur begraven in Ofra waar hij woonde.

19 jaar geleden werd de grootvader van Dvir, rabbijn Binyamin Herling, vermoord door terroristen toen hij met een een groep vrienden een wandeling maakte naar de berg Ebal bij Nablus.

Rabbijn Benjamin Herling. Foto Israels ministerie van buitenlandse zaken. mfs.gov.il

Herling, een overlevende van de Holocaust, werd gedood toen Palestijnse veiligheidstroepen en leden van de Fatah-beweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas het vuur op hen openden.

Vier andere Israëliërs raakten toen gewond bij de aanval in de buurt van de berg, die in Deuteronomy wordt genoemd tijdens de binnenkomst van de Israëlieten in het beloofde land.

UPDATE 12.30 uur

IDF heeft extra troepen naar de Westbank overgebracht en de zoektocht naar de terrorist(en) uitgebreid. Er wordt rekening gehouden dat het in eerste instantie ging om Dvir Sorek te kidnappen, maar dat er iets mis ging waarna hij werd vermoord.

In 2014 gebeurde iets vergelijkbaars met de kidnap van drie Israelische tieners die enkele minuten na de kidnap werden vermoord toen het één van hen lukte de politie te bellen. Deze kidnap was de aanzet voor de Gaza oorlog van 2014.

foto IDF van soldaten tijdens de zoektocht

Hamas heeft de moordenaars van de 19-jarige Dvir Sovek gefeliciteerd en noemde de aanval “een krachtig antwoord op het discours over de poging om de bezette Westelijke Jordaanoever te annexeren”, meldde Ynet.

“Dit is het bewijs dat het verzet onder onze mensen op de Westelijke Jordaanoever aan de gang is en dat de jongeren het gevecht niet zullen stoppen, totdat de bezetting is verwijderd en de kolonisten zijn verdreven”, aldus Hamas

UPDATE 12.OO

Reactie van de leraar van Dvir Sorek, rabbijn Sarel Rosenblatt: “Dvir was een geweldige man. Zeer gevoelig, slim, bescheiden, die wijsheid en stilte liet samensmelten. In het begin van het jaar zag hij een Arabier in het gebied rondlopen met een ezel die er ziek uitzag, en hij bood aan om de ezel te kopen. Hij kocht het, behandelde het en gaf het weg”.

Een andere leraar, rabbijn Yossi Fruman, zei dat zijn reis naar Jeruzalem om een ​​geschenk voor zijn leraar te kopen ‘hem zeer definieerde’. “Hij dacht altijd na over hoe hij zijn dankbaarheid kon uiten. Hij keerde terug uit Jeruzalem met de boeken die hij voor zijn leraar had gekocht”. Volgen sommige media in Israel was een van de boeken de nieuwste roman van de Israëlische auteur David Grossman.

Zijn oom, Menachem Borenstein, beschreef op de Army Radio zijn neef als een “tsaddiek of wel een rechtvaardig man. Hij hield van iedereen en iedereen hield van hem. Hij was een symbool van de liefde voor de mensheid”.

UPDATE 11.40 am

IDF zoekt in het dorp Beit Fajjar, buiten Bethlehem en vlakbij Migdal Oz, naar de moordenaar(s) van Dvir Sorek. Heeft beelden van alle beveiligingscamera’s in beslag genomen. IDF geeft geen details of commentaar.

Premier Benjamin Netanyahu gaf een hint dat hij mogelijk soevereiniteit op de nederzettingen van de Westelijke Jordaanoever toepast. Hij zei dit tijdens een bezoek aan de Beit El-nederzetting uren nadat het lichaam van terreurslachtoffer Dvir Sorek werd gevonden met steekwonden. Kleine kans dat hij dit echt gaat doen, het is ook verkiezingstijd.

UPDATE 11.00 am

De Islamic Jihad verwelkomde de moord en noemde het “heldhaftig en een belangrijke boodschap aan de Zionisten”.

IDF is een grootschalige klopjacht begonnen. Gaan er vanuit dat Dvir op een andere plek is vermoord en zijn lichaam daarna naar Migdal Oz is gebracht en daar achter gelaten. Grote aantallen troepen van de Israel Defense Forces, Israel Politie en Shin Bet Security Service zijn aan het zoeken in een groot gebied ten zuiden van Jeruzalem.

Sorek is postuum gepromoveerd van soldaat naar de rang van korporaal, zei het leger.

UPDATE 09.40 am

Dvri Sorek is het slachtoffer die door een terrorist is neergestoken. Hij woonde in Ofra, en is de zoon van journalist Yoav Sorek, redacteur van de ultra orthodoxe krant “Hashiloah”. Hij is de kleinzoon van Rabbijn Binyamin Herling, die in 2001 door terroristen werd vermoord op de berg op Ebal.

UPDATE 7.40 am

Directeur van de yeshiva Rabbijn Shlomo Vilk zei in een interview dat de vermoorde student op de terugweg was van Jeruzalem waar hij boeken had gekocht voor zijn rabbijnen. De boeken werden bij het lichaam gevonden.

Netanyahu zegt in een reactie: “IDF is op jacht naar de daders en zullen die hoe dan ook weten te vinden. Heeft zijn condoleances aan familie vermoorde student aangeboden.

Vanochtend vroeg is het lichaam met meerdere steekwonden gevonden van een yeshiva student in Migdal Oz in Gush Etzion.

“Dit is een serieuze terreuraanval”, zei IDF-woordvoerder Brig.-Gen. Ronen Manelis, eraan toevoegend dat er details van de moord nog steeds in de mond geslagen zijn door de Shin Bet, er aan toevoegend dat er ‘s nachts een rapport werd ontvangen over een 18-jarige man die sinds de avond niet meer was gezien. Troepen die ter plaatse werden geroepen, ontdekten eerst zijn mobiele telefoon en niet veel later zijn lichaam, niet ver van Migdal Oz.

Volgens Manelis zijn er nog veel details die onduidelijk zijn “voor zover wij weten was hij alleen en was de moordenaar niet van plan hem te ontvoeren.”

De student is een inwoner van de stad Efrat en een studeerde aan een yeshiva (joodse leerschool) in Migdal Oz, daarnaast deed hij vrijwilligerswerk als vervangende dienstplicht.

IDF troepen zijn begonnen met een uitgebreide zoekactie naar de terrorist of terroristen.