Israelische wetenschappers vechten om de iconische Sabra vrucht te redden

Sabra vijg, Screenshot you tube

Israelische wetenschappers lijken de strijd te winnen om de iconische Israelische Sabra vijg te redden van een verwoestend insect, dat er voor heeft gezorgd dat de vijg in noord Israel is gedecimeerd.

Onder leiding van de entomoloog prof. Zvika Mendel van de Volcani Agricultural Research Organisation heeft hebben ze een leger “roofzuchtige kevers en vliegen” uit Mexico gehaald om het ​​vernietigend insect, Dactylopius opuntiae , te verslinden .

De Sabra vijg staat symbool voor Israelies, Hard van buiten zacht van binnen. Palestijnen gebruikten vroeger de vrucht als erf afscheiding. Ook nu nog kan je bij veel Arabische huizen deze zien staan.

De plant groeit al ca. 8.000 jaar in Mexico . Daar wordt het karmijnzuur wat het afscheidt gebruikt om roofdieren af ​​te schrikken, maar ook is het het belangrijkste ingrediënt in de productie van de natuurlijke rode kleurstof, cochenille. Het was voor dit pigment dat Azteken en Maya’s in Noord- en Midden-Amerika het insect en zijn stekelige perenplant thuis hielden. ( Cochineal wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt als kleurstof voor levensmiddelen en lippenstift en wordt opnieuw commercieel geproduceerd, met Peru de grootste exporteur, omdat de publieke zorgen over de gevaren van kunstmatige levensmiddelenadditieven toenemen).

Prof. Zvika Mendel. Fotot KKL-JNF

Het was vanwege de waarde van cochenille dat de stekelige cactus naar verschillende delen van de wereld werd getransporteerd. Het bereikte de Middellandse Zee in de 16e eeuw en het oostelijke deel van het bekken niet lang daarna. Maar het Dactylopius coccus-insect kon in deze omgeving niet overleven. De lokale bevolking greep het potentieel van de plant aan en gebruikte het als een afschrikwekkende, droogtebestendige vorm van afscheiding voor dierenverblijven en velden.

Enkele jaren geleden kreeg iemand in Libanon het idee om ook Cochineal te gaan produceren, maar inplaats van de Dactylopius coccus insect te importeren kocht hij het verwante insect Dactylopius opuntiae. Dit insect is echter veel gevaarlijker en agressiever.

Zoals dat gaat, insecten kennen geen grenzen en in 2013 werd de Dactylopius opuntiae werd gespot in de Hula-vallei in de noordelijk Galil. Vorig jaar had het platte, ovale, zachte wezen zich verspreid over de hele Galil, een groot deel van de Golanhoogten en de noordelijke kustvlakte, waar het stekelige Sabra plant besmette en doodde met verwoestende gevolgen.

Eerst werd nog gepoogd de gevaarlijke insecten door sproei vliegtuigen te laten uitroeien maar dat werd te gevaarlijk voor de mensen op de grond gevonden. Uiteindelijk werd besloten duizenden insectenroofdieren uit Mexico te importeren, drietandkevers ( Hyperaspis trifurcata ) en bladluisvliegen ( Leucopis bellula ).

In de zomer van 2017 werden duizenden drietandkeversvrijgelaten in het oosten van de Galill, 18 maanden later ook in de andere gebieden.

Het roofzuchtige insectenproject is al succesvol gebleken’, zei prof.Mendel “Er zijn veel plaatsen waar een nieuw evenwicht is gevonden zonder schade te veroorzaken. We zitten midden in het proces, dus het is een beetje chaotisch, maar er is reden voor hoop. Er zijn veel plaatsen waar een nieuw evenwicht is gevonden zonder schade te veroorzaken. We zitten midden in het proces, dus het is een beetje chaotisch, maar er is reden voor hoop. ”

Door insecten aangetaste Sabra plant. Foto KKL-JNF

“Op een biologische boerderij van het Volcani Center in in Rakefet, in noord Israel, staan boeren in de rij van de Noord-Israëlische gemeenschap waar het Volcani Center succes heeft, zijn boeren uit de buurt “in de rij” om de roofzuchtige insecten naar hun eigen bedrijf te brengen en daarmee de natuurlijke vijanden van de Sabra vijg hun werk te laten doen”, voegde hij eraan toe.

De komende tijd zal blijken of de Sabra insectenvrij voort kan blijven groeien.