VIDEO: Israelische Amos 17 communicatie satelliet succesvol gelanceerd

Na een vertraging van drie dagen wegens een technisch probleem, is gisteravond de Amos 17 communicatie satelliet van het in Ramat Gan gevestigde bedrijf Spacecom met succes gelanceerd.

De lancering komt drie jaar nadat de Amos 6 communicatie satelliet door een explosie van de SpaceX Falcon 9-raket vlak voor de lancering werd vernietigd.

De Amos-17 zal nu eerst 11 dagen door de ruimte reizen, waarna het zijn bestemming zal bereiken. Daarna zal het twee dagen duren om al zijn antennes en zonnepanelen uit te klappen en te richten. Het zal op een afstand van 36.000 kilometer om de aarde draaien met een snelheid van 11.000 km/u.

De $250 miljoen kostende Amos-17 weegt 6,5 ton en heeft de lengte van drie bussen, zo’n 35 meter lang. Vijfenvijftig procent van zijn gewicht is te wijten aan de brandstof die het zal vervoeren, zodat het zijn aangewezen plek boven Afrika kan bereiken en in de juiste baan voor de verwachte levensduur van de satelliet kan blijven.

Amos 17. Screenshot you tube

Boven het Afrikaanse continent zal het satelliet-tv en internetuitzendingen voor het hele continent mogelijk maken. Spacecom zei dat het al een orderportefeuille van $58 miljoen had voor communicatiediensten en aanvullende diensten in Afrika. Het bedrijf verwacht dat het na de lancering de verkoop kan opvoeren en meer grote contracten kan ondertekenen. Een van de contracten die Spacecom hoopt te krijgen is met Facebook, dankzij de technologische suprematie die de nieuwe satelliet naar Afrika brengt – in vergelijking met Spacecom’s concurrenten boven het continent.

Afrika is een enorm continent met de snelst groeiende bevolking ter wereld met naar verwachting 2,5 miljard mensen in 2050, zei Eran Shapiro tijdens een persconferentie, directeur Business and Technology Ventures bij Spacecom. Het heeft ook het hoogste percentage jonge mensen, doordat ongeveer de helft van de huidige bevolking onder de 18 jaar is. Het continent heeft een groeiende vraag naar internet, waarbij het aantal huishoudens dat digitale tv gebruikt jaar tot jaar ongeveer 20% groeit tot 2022.

Advertentie (4)