Wat schrijven de Hebreeuwse kranten vandaag? “Wraak is het beste”

Drone Beirut. Screenshot YouTube

Kratten volgens een rapport in de Times of London was de locatie waar de drones die door Israël naar Beiroet werden gestuurd, neerkwamen eigenlijk een ontwikkelingskantoor voor raketbrandstof van Hezbollah.

 • Volgens het rapport, wat Israël in het zes verdiepingen tellende mediakantoor van Hezbollah aanviel, twee kratten die materiaal bevatten voor een Hezbollah-programma om zijn voorraad eenvoudige raketten om te vormen tot precisiegeleide raketten
 • Het Times-rapport, dat alleen westerse functionarissen citeerde, werd later op dinsdag gevolgd door berichten in de Hebreeuwse media waarin werd gezegd dat de aanval het geavanceerde raketprogramma van Hezbollah aanzienlijk zou kunnen terugdraaien, wat aangeeft dat de informatiebron in feite Israëlisch is.
 • Yedioth Ahronoth kraait op zijn voorpagina victorie over ‘de precisie aanval’ op de geheime fabriek van Nasrallah, hoewel het gebouw geen fabriek was en je je af kunt vragen of een quad-copter van consumentenkwaliteit met explosieven die in een gebouw worden gevlogen een ‘precisie aanval’ is.
 • “De aanval bewijst dat het ambitieuze plan om wapens naar Libanon over te brengen in plaats van ze via Iran naar Syrië te smokkelen en Israëlische aanvallen te riskeren, is gestopt nog voordat het goed en wel op gang kwam. Tenminste voor nu, ‘schrijft Yossi Yehoshua van deze krant, zonder echt bewijs te leveren.

Mixer en puree: volgens de berichten in de Hebreeuwse media, die zonder bronvermelding waren, was het belangrijkste doel een gespecialiseerde industriële mixer die nodig was voor het creëren van de vaste brandstof die in langeafstandsraketten wordt gebruikt.

 • Zoals Judah Ari Gross van de Times of Israel schreef “Dit type apparaat – bekend als een verticale planetaire mixer – wordt wereldwijd gebruikt in militaire en ruimtevaartprogramma’s om vaste brandstoffen te produceren. Vanwege het delicate karakter van dit werk moeten deze machines ongelooflijk nauwkeurig zijn en zijn daarom moeilijk te produceren. Er was maar één machine bekend in Libanon. ‘
 • Volgens Channel 13 nieuws, was de planetaire mixer waarop de aanval in Beiroet zich richtte onlangs vanuit Iran naar Libanon overgevlogen. Het werd tijdelijk in Dahiyeh gehouden voordat het naar de fabriek zou worden overgebracht waar het feitelijke werk aan het precisie raketproject zou worden uitgevoerd.
 • De schade aan de mixer maakte het onbruikbaar en het wordt verondersteld dat dit aspect van het precisie-raketprogramma van Hezbollah met minstens een jaar nu is vertraagd.

Het geheime leven van drones: Je zou je kunnen afvragen waarom Israël onhandige drone-bommen zou gebruiken om zo’n gevoelig doelwit uit te schakelen.

 • Avi Issacharoff van ToI schrijft dat Hezbollah-leider Hassan Nasrallah liegt over de aard van de drones en zegt dat ze naar Beiroet zijn gestuurd om de terreurgroep te iets te vertellen.
 • Op Twitter verwijst Issacharoff naar een artikel over een Israëlische ontwikkeling waardoor het buitenlandse drones kan kapen en schrijft cryptisch: “Gebruik nu je fantasie om na te denken over wat er recent aan de hand was …”
 • Yedioth vermoedt dat het lek naar The Times over de drone die wordt gebruikt om de raketmixer op te blazen, bedoeld was om een ​​minder bedreigende boodschap te sturen dat “we geen Hezbollah-mensen hebben vermoord, waardoor Nasrallah een excuus zou hebben gekregen om niet te reageren.”
 • Walla’s Amir Bohbot meldt dat Nasrallah ook een excuus heeft om geen wraak te nemen voor de twee Hezbollah-leden die zijn omgekomen bij de aanval op het Quds Force-drone-complex in Syrië: ze waren er niet voor zijn groep, maar namens Iran.
 • Volgens Bohbot, die geen bron citeert, ontdekte Nasrallah ‘tijdens zijn toespraak’ op zondag dat de twee gedode mensen eigenlijk alleen Libanese sjiieten waren die waren gestuurd om op de bank te zitten voor de Quds-strijdkrachten maar niet om te vechten. “Met andere woorden Quds Force Commander Qassem Soleimani verbrak zijn woord aan Nasrallah en handelde achter zijn rug toen hij de twee agenten gebruikte in een operatie tegen Israël.”

Oorlog, waar is het goed voor? Nu Israël zich opmaakt voor een mogelijke vergelding, waarschuwde Nasrallah-afgevaardigde Naim Qassem dinsdag voor een “verrassingsaanval” in de komende dagen, in een interview met het Russische kanaal RT Arabic.

 • Veel mediakanalen bagatalliseren die oorlogsangst, in navolging van Reuters, die verslag doet van zijn interview met RT Arabic.
 • Reuters citeert ook bronnen in Hezbollah die zeggen dat het antwoord “wordt geregeld op een manier die niet tot een oorlog zou leiden.”
 • Velen in Israël lijken een reactie als een gegeven te beschouwen, zelfs nadat premier Benjamin Netanyahu Nasrallah had opgedragen “een koude pil te nemen”, wat misschien schokkend genoeg niet zo goed werkte.
Advertentie (4)