Aantal mensen in zuid-Israel die hulp zoeken voor PTSS is sterk toegenomen

Screenshot YouTube

Ten minste 327 mensen werden deze zomer behandeld door diensten voor geestelijke gezondheidszorg in gemeenschappen die aan de Gazastrook grenzen, vanwege een posttraumatische stressstoornis (PTSS) veroorzaakt door de toename van het geweld.

Deze cijfers komen na opnieuw een zomer waarin door terroristen honderden raketten, mortieren en granaten naar het Israelische gebied langs de grens met Gaza werden afgevuurd. Daarnaast waren er ook vele honderden branden veroorzaakt door ballonnen met brandende objecten. Ook de wekelijkse rellen langs de grens met Israel, georganiseerd door Hamas als onderdeel van “The March of Return”, zorgen voor problemen bij veel Israelische inwoners.

Deze zomer waren er minstens 12 grensoverschrijdende gevechten tussen Israël en Palestijnse terreurgroepen in Gaza.

De meest recente escalatie zag dat ten minste drie raketten werden afgevuurd op de zuidelijke stad Sderot, waar ongeveer 4.000 mensen waren, die een muziekfestival bijwoonden. In paniek moesten zij rennen naar schuilkelders terwijl de alarm sirenes luidkeels bleven afging.

Alleen al als gevolg van dit incident hadden ten minste 99 burgers behandeling nodig door de geestelijke gezondheidszorg wegens trauma’s dat ze tijdens het evenement hadden opgelopen, en waren tien anderen behandeld voor shock verschijnselen in het Barzilai Medisch Centrum in Ashkelon.

De meest voorkomende PTSS-symptomen die door de patiënten worden gemeld, zijn onder meer slaaptekort, emotionele stress en burn-out bij degenen die bij de hulpdiensten werken.

De kinderen van gemeenschappen die aan de Gazastrook grenzen, hadden een aanzienlijk andere zomer dan de rest van Israëlische kinderen. Deze recente gebeurtenissen aan de grens met de Gazastrook helpen zeker niet bij de aanstaande terugkeer naar school.

Meer informatie over de symptomen en behandeling van PTSS kunt u vinden op de website van Stichting Lentis.

Advertentie (4)