Wat schrijven de Hebreeuwsche kranten vandaag?

Nasrallah. Screenshot YouTube

Wij dachten dat het mogelijk interessant voor onze lezers is om te weten wat en waar de Hebreeuwsche kranten in Israel vandaag over schrijven. De Times of Israel maakte een verzameling van nieuws uit de Hebreeuwsche pers.

1. We hebben dit gedaan, dus zij zullen dat doen: soldaten in Noord-Israël zijn zeer alert geweest op de angst voor een vergeldingsaanval van Hezbollah of een andere Iraanse proxy na Israëlische luchtaanvallen op Iran-gerelateerde doelen.

 • Een niet nader genoemde hoge officier vertelt tv Channel 12 nieuws dat de IDF gelooft dat de terreurgroep Hezbollah zal proberen soldaten of een militaire installatie aan te vallen en geen burgers.
 • “De Israëlische reactie op een aanval zal onevenredig zijn,” waarschuwt de officier, in een citaat dat op de voorpagina van het Israëlische spreekwoord Israel Hayom staat.
 • Libanese media melden dat Israëlische troepen langs de grens met Libanon enkele posten hebben verlaten die zich het dichtst bij het veiligheidshek bevinden, blijkbaar uit zorgen over anti-tank geleide raketaanvallen.
 • Hezbollah en zijn leider Hassan Nasrallah blijven volhouden dat Israël achter een drone zat die gericht was op het mediakantoor van de terreurorganisatie in Beiroet voordat hij buiten de faciliteit crashte. De groep vertelt lokale media dat de drone was volgestouwd met explosieven en dat het zijn faciliteiten wilde aanvallen.
 • Minister van Financiën Moshe Kahlon probeert een einde te maken aan de speculatie en vertelt een menigte tijdens een ceremonie in Kiryat Malachi: “Om te voorkomen dat we zeggen wat we achterhielden en wat we niet waren, zal ik gewoon zeggen dat ze dingen aan ons toeschrijven waarmee we niets te maken hadden. ‘

2. Media center of “media center”? In een van de drie artikele die op de voorpagina van Yedioth Ahronoth staan, vraagt ​​defensieanalist Yossi Yehoshua zich af of de drone die neerstortte in Beiroet echt gericht was op het mediacenter van Hezbollah.

 • “Het is waarschijnlijk dat als Israël die aanval inderdaad in het hart van Beiroet heeft uitgevoerd, de eerste aanval op Libanees grondgebied in 13 jaar,” het niet gericht was op zomaar een gewoon mediacenter “maar mogelijk op een rakettenfabriek,” schrijft Yehoshua , die geen bewijs levert hiervoor.
 • De correspondent van tv Kanaal 13 speculeert op dezelfde manier dat het doelwit van de drone in Beiroet “betekenisvoller was dan wat Hezbollah beweerde.”
 • Gezien de vrij vergelijkbare conclusies van het paar senior verslaggevers, is het waarschijnlijker dat ze werden ingelicht door een senior beveiligingsfunctionaris in wat in het Hebreeuws “b’shem hakatav” of “uit naam van de verslaggever” wordt genoemd. Van het toeschrijven van de analyse aan de bron die ze aan hen heeft verstrekt, zeggen ze het simpelweg als feit in hun eigen woorden, met behulp van bewoordingen als “de speculatie in Israël is …” Deze praktijk komt maar al te vaak voor onder Israëlische journalisten, vooral onder militaire correspondenten die akkoord zijn gegaan met de voorwaarden van de IDF tijdens briefings om zoveel mogelijk informatie te krijgen.

3. Doe het gewoon al: verschillende veiligheidsanalisten zijn er zo zeker van dat Nasrallah wraak zal nemen dat ze al zijn begonnen te speculeren over wat er zal gebeuren nadat de daad is gedaan.

 • “Wat er daarna gebeurt, hangt grotendeels af van de resultaten van de vergelding van Hezbollah”, schrijft Amos Harel in een analyse in Haaretz. “Tijdens de vorige escalatie tussen de twee partijen, in januari 2015, koos Israël ervoor de situatie te ‘bevriezen’ nadat Hezbollah een officier en een soldaat op de berg Dov had gedood als reactie op de moord op zeven Libanezen en Iraniërs in een Israëlische moordoperatie in de Syrische Golan Heights. Als de Hezbollah-aanval veel slachtoffers maakt, kan Israël reageren met zijn eigen operatie. Met andere woorden, tactische resultaten kunnen opnieuw de strategie bepalen. ”
 • Yehoshua schrijft op dezelfde manier over het incident van januari 2015 en zegt dat de verwachting in Israël is dat het doel van Hezbollah opnieuw een militair doel zal zijn.
 • Op zijn beurt kondigt de IDF aan dat het de verplaatsing van militaire voertuigen langs sommige wegen in de buurt van de Libanese grens heeft beperkt.
 • Premier Benjamin Netanyahu spreekt tijdens een tijdens de eerste steen legging ceremonie van de toekomstige Mobileye campus in Jeruzalem dinsdag aan Nasrallah om een ​​koude pil te nemen. “Ik hoor wat Nasrallah zei. Ik moedig hem aan om te ontspannen. Hij weet heel goed dat Israël weet hoe het zichzelf kan verdedigen en hoe te reageren op onze vijanden zoals zij het verdienen. ‘