Blue & White 33 zetels Likud 31; Netanyahu roept Gantz op hem te ontmoeten

Foto GPO

Na het tellen van 96,5% van alle stemmen blijkt Blue & White 33 Knesset zetels te hebben tegen Likud 31. Ondanks deze uitslag roept roept Netanyahu Benny Gantz op hem te ontmoeten.

Het centrum-linkse blok, inclusief de Joint Arab list – die nooit lid is geweest van een regering in Israel – heeft zijn macht uitgebreid tot 57 Knesset zetels, en het rechtse en religieuze blok komt op 55. Geen van beide blokken heeft dus de benodigde minimale 61 zetels, waardoor Yisrael Beytenu in de positie van kingmaker blijft.

De bijgewerkte resultaten kwamen na de telling van ongeveer 180.000 zogenaamde dubbele envelopstemmen uitgebracht door diplomaten, veiligheidstroepen, gehandicapte burgers, ziekenhuispatiënten en personeel, en gevangenen.

De rivaliserende partijen staan ​​niet dichter bij het vormen van een meerderheidcoalitie, waardoor de mogelijkheid tot onderhandelingen voor een eenheidsregering de enige logische oplossing lijkt.

Het blijft onduidelijk of Yisrael Beytenu, de ‘kingmaker’ met acht zetels, Netanyahu of Gantz zal steunen voor premier omdat het aandringt op een eenheidscoalitie met beide grote partijen. De gezamenlijke lijst heeft nog niet besloten Gantz te steunen of af te zien van het aanbevelen van een kandidaat voor premier.

Een eenheidsregering bestaande uit de twee grote partijen blijft de meest waarschijnlijke uitweg uit de impasse, hoewel Blue & White erop heeft aangedrongen dat Netanyahu – die aangeklaagd wordt wegens corruptie en fraude, afhankelijk van de hoorzitting – moet aftreden als Likud-leider als zo’n er zal coalitie worden gevormd.

Inmiddels heeft Netanyahu Gantz opgeroepen elkaar vandaag waar dan ook en op welk tijdstip dan ook te ontmoeten.

Waar hij in de afgelopen maanden Gantz dag in dag uit beschuldigde van zijnde “links activisme en heulen met de Arabieren” wil Netanyahu nu dat Gantz en zijn alliantie deel gaan uitmaken van een rechtse coalitie waar Netanyahu dan premier van zou zijn.

De oproep van Netanyahu aan Gantz om een ​​eenheidsregering te vormen, maakt deel uit van het plan van de premier om druk uit te oefenen op de Blue & White leider en hem verantwoordelijk te maken als pogingen om een ​​nieuwe regering te vormen mislukken.

“Nu zeg ik tegen u, Benny Gantz: Benny, we moeten vandaag een brede eenheidsregering oprichten. De mensen verwachten van ons beiden dat we verantwoordelijkheid tonen en samenwerken.

Hoge functionarissen van Blue & White zeiden in reactie dat “nu Blue & White de grotere partij is Benny Gantz een brede eenheidsregering moet vormen die hij leidt.”

Hoe dit verder gaat? Laten we zeggen wordt vervolgd.