De stembureaus zijn open

Vandaag is een belangrijke dag in de geschiedenis van Israel. Voor de tweede keer dit jaar zijn er verkiezingen.

Gaat het nu wel lukken een coalitie samen te stellen? De meeste mensen in Israel zijn sceptisch over de uitslag en verwachten eenzelfde patstelling zoals in april jl is gebeurd.

Vanochtend zijn ruim 10.000 stembureaus in Israel om 07.00 uur geopend, zodat de ruim 6.3 miljoen kiezers hun stem kunnen uitbrengen.

Er doen aan deze verkiezingen 28 partijen mee, maar het gaat spannen om de belangrijkste partijen: Likoed van zittend premier Netanyahu en Blue & White van Benny Gantz.

De partij die de meeste stemmen haalt en de meeste kans heeft een coalitie samen te stellen, zal in de loop van woensdag van president Rivlin de opdracht krijgen een coalitie samen te stellen.

Het gaat erom spannen. Gaat het Netanyahu lukken een meerderheid van 61 zetels in de Knesset te krijgen? Dat hangt af van Otzma Yehudit, de extreemrechtse partij. Als het die partij lukt de kiesdrempel te halen komen zij met vier zetels in de Knesset en zou, in theorie, Netanyahu een coalitie kunnen samenstellen.

Dat betekend dan in de praktijk dat Israel een regering zou krijgen waar ook een extreemrechtse partij in zit.

Gaat het Blue & White lukken een regering samen te stellen? Zij zouden bij voorkeur een nationale eenheidsregering zien, met Likoed, maar zonder Netanyahu.

Wij zullen u gedurende de dag op de hoogte te houden van wat er zich in Israel afspeelt, middels geschreven tekst, maar ook de podcast en live uitzendingen via de Podbean app van Joop Soesan.