Een roerige middag in de Knesset: “Netanyahu’s camera wet haalde het niet”

Foto GPO

Het begon allemaal met de aankondiging van premier Netanyahu dat de regering zondag zal stemmen over het plan kabinet de illegale settlement Mevo’ot Yericho in de Jordaan Vallei te legaliseren.

Hierop kwam onmiddellijk van alle kritiek “want waarom hij dat niet eerder gedaan in de 13 jaar dat hij premier is. Netanyahu dreef de spot met deze kritiek en met iedereen die die vraag stelde.

Want, zei hij :””Degenen die vragen waarom we het niet eerder hebben gedaan begrijpen niet hoe het werkt. Ik werk al jaren aan het “verzachten van harten”. Het is een geleidelijk proces. Daarom heb ik de afgelopen dagen de VS verteld over mijn beslissing.” Niet veel oppositie Knesset leden geloofden deze uitleg.

Knesset voorzitter Yuli Edelstein liet Joint List-leider Ayman Odeh met dwang uit de Knesset zaal verwijderen nadat Odeh met zijn camera voor Netanyahu ging staan om hem te filmen zoals dat zou gebeuren als er camera’s in stem bureau’s zouden worden geplaatst. “Ga er weg, ik heb je toespraken al gehoord,” zei Likud lid Edelstein toen Odeh zich verzette tegen verwijdering. Edelstein noemde het gedrag van Odeh beschamend.

Netanyahu bekritiseerde Yisrael Beytenu-leider Avigdor Liberman en zijn Knesset leden van zijn partij voor het niet bijwonen van de speciale sessie waarin er wordt gestemd over camera’s in stembureaus. O.a. daardoor verloor Netanyahu de stemming en is de camera wet van tafel. Netanyahu zei dat het wetsvoorstel met de steun van Liberman kon zijn aangenomen en beschuldigde hem ervan bang te zijn.

Liberman tweette dat Netanyahu naar de Knesset ging ‘om een ​​horrorshow op te zetten’. Hij zei dat de Netanyahu het publiek op zowel de camera’s als de Jordaanvallei misleidde.

“Netanyahu zal de Jordaanvallei annexeren op dezelfde manier zoals hij de Sahara-woestijn steunt,” zei Liberman.

In zijn toespraak viel Netanyahu ook de leiders van Blue & White aan. Hij zei dat hij niet wist wie er gelukkiger was over raketvuur vanuit Gaza dat hem dwong het podium te verlaten bij een Likud-bijeenkomst Ashdod op dinsdagavond, zij of Hamas.

Hierop kreeg Netanyahu de wind van voren van Yair Lapid :”In zes dagen kunnen we van hem af zijn”, zei hij. “Geen lelijk afscheid, beleefd, respectvol. We zullen hem bedanken en verder gaan.

Het zal voorbij zijn. Na twee weken zal iedereen om zich heen kijken en zien dat het leven doorgaat. Kinderen gaan naar school. Prijzen dalen. De extremisten en afpersers beheersen ons leven niet meer. Trump wordt bevriend met de volgende premier van Israel. Omdat het zo zal gaan. Het zal duidelijk zijn dat we zonder hem kunnen leven. Dat het beter is zonder hem. “