Wat schrijven de Hebreeuwsche kranten vandaag?

Screenshot YouTube

Konings drama: Het is niet de eerste keer dat premier Benjamin Netanyahu in de dagen voorafgaand aan de verkiezingen een ‘dramatische aankondiging’ heeft beloofd, met een hype in de media en vrije publiciteit. De vorige keer gebruikte hij de zendtijd om een aantal claims te maken over het feit dat hij onschuldig was in de corruptiezaken die tegen hem binnenkort worden gevoerd, wat leidde tot een stortvloed van kritiek door de de media, die voelde dat ze voor de gek waren gehouden om zijn propaganda uit te zenden.

 • Deze keer was er wat meer vlees op het bot, en Netanyahu beloofde te beginnen met het annexeren van de Jordaanvallei en nederzettingen zodra hij weer herkozen zou zijn, hoewel hoeveel daarvan verkiezings propaganda was en hoeveel daarvan echt een voorbode was van een dramatische beleidswijziging debat blijft onduidelijk.
 • David Horovitz van dee Times of Israel merkt op dat hoewel de twee belangrijkste tv-nieuwszenders van Israël de uitzending van de toespraak stopten nadat ze hadden vastgesteld dat het propaganda was, “het ook een toepsraak was met potentieel dramatische diplomatieke implicaties.”
 • Of Netanyahu nu probeerde stemmen te winnen of niet of niet, de aankondiging levert nog steeds een behoorlijke hoeveelheid media-aandacht op, ondanks het feit dat er inmiddels twee andere grote verhalen zijn: het ontslag van John Bolton, en raketten uit Gaza die werden afgevuurd op het moment dat Netanyahu een verkiezingsavond opende in Ashdod (meer daarover later).
 • Het is niet verrassend dat de aankonding van Netanyahu over de hele voorpagina van Netanyahu’s fanblad Israel Hayom staat, samen met alle ja-mannen van de premier die de aankondiging prezen als “annexerend de agenda van de dag” (Mati Tuchfeld), “een historische verschuiving” (Amnon Lord ) “Ongekend” (Caroline Glick) en een “heilige zaak” (Ariel Kahane).

Consensus of controverse? Veel experts plaatsen de Jordaanvallei onder de nietszeggende term ‘consensus’, wat betekent dat de meeste Israëli’s denken dat annexatie weinig interne oppositie zal tegenkomen.

 • “Voor Joodse Israëli’s is de Jordaanvallei minder controversieel dan de rest van het grondgebied,” schrijft Ben Sales van Jewish Telegraph Agency. “Opeenvolgende Israëlische regeringen hebben de controle over de Jordaanvallei als een strategische troef voor Israël beschouwd. Het voltooit de oostelijke grens van het land met Jordanië en laat Israëlische troepen de Palestijnse bevolking van de Westelijke Jordaanoever omsingelen. “
 • Vredesactivist Daniel Seidemann vertelt Raphael Ahren van de Times of Israel dat als Netanyahu “de hele Westbank geheel of gedeeltelijk wilde annexeren, hij dit binnen een uur zou kunnen doen, zonder enige Knesset-wetgeving.”
 • Die bewering wordt beaamt door vele anderen aan de rechter kant van het politieke spectrum en anderen die het als een reden zien om zijn belofte niet te vertrouwen.
 • “Met de Jordaanvallei is er geen probleem. Consensus. Het publiek, politici, iedereen is er voor. De vallei bevond zich in het Britse mandaat gebied”, schrijft Beniva’s Beniv. “Desondanks kondigde Netanyahu de annexatie niet aan of riep de regering bijeen, maar deed het met een zinloze verklaring. Ik vermoed dat er een grotere kans is dat Moshe Feiglin minister wordt in de volgende regering dan de Jordaanvallei die wordt geannexeerd”.

De foto die Netanyahu niet wilde : een foto waarvan Netanyahu liever wilde dat dat die op de voorpagina’s en websites is te zien: de premier wordt weggevoerd als raketsirenes klinken.

screenshot YouTube
 • Yonit Levy, van Channel 12 , bracht regelmatig verslag uit over het incident en merkte op dat, ondanks de beste pogingen van Netanyahu om krantenkoppen te halen met zijn uitspraak in de Jordaanvallei, dit is wat de Israëli’s zich deze nacht zullen herinneren.
 • “Wat hun politieke voorkeur ook is, Israëli’s zullen deze foto niet vergeten,” schrijft Nahum Barnea van Yedioth. “De terreurgroep Hamas slaagde erin de premier te dwingen naar een beschermde ruimte te vluchten. De premier boog een beetje voorover. Shin Bet-bewakers om hem heen. Islamistische terreur kan geen beter overwinningsbeeld krijgen. “
 • “Symbolisch, om een ​​Israëlische leider van een podium te zien weggevoerd, nou, ze zullen in veel delen van de Gazastrook juichen,” merkte Bill Neely op.
 • Niet alleen in Gaza. Al-Manar TV van Hezbollah laat wellustig de video zien over “Gaza-raketten die Netanyahu wegjagen van een verkiezingsbijeenkomst”.

Macho men : Voor velen is de video van Netanyahu die van het podium wordt weggeleid een beknopt beeld van het onvermogen van zijn regering om met Gaza om te gaan, en politieke rivalen grepen het snel aan om hem aan te vallen en hem af te schilderen als een lafaard.

 • “Ik zou zijn blijven staan”, zegt Blue and White leider Benny Gantz. Schijnbaar vergeleek hij Netanyahu met Hezbollah-leider Hassan Naasrallah, die Netanyahu wordt bespot omdat hij zich verstopt in een ‘bunker’, toen Gantz verder zei dat “ze de premier naar een bunker brachten, terwijl onze Gabi Ashkenazi op het podium bleef staan in Ashkelon en bleef praten als of er niets gebeurde.”