Gantz en Netanyahu roepen om het hardst: “Geen rotatie premierschap”

Foto Haim Zach, GPO

Nadat Blauw & Wit-leider Benny Gantz en Likud-leider Benjamin Netanyahu maandagavond in de presidentiële residentie bij elkaar waren gekomen, zeiden beiden partijleiders na afloop van het gesprek geen rotatie premierschap te willen aangaan.

Premier Benjamin Netanyahu verzekerde zijn religieus-rechtse politieke partners maandagavond dat hij zich aan zijn pact zou houden om als één blok namens hen te onderhandelen, nadat hij had gesproken met hoofd rivaal Benny Gantz van de Blauw & Wit partij.

Tegelijkertijd vertelde Benny Gantz zijn partijleden dat hij zijn belofte aan de kiezers, om Netanyahu geen premier te laten blijven, zou nakomen. Hierdoor is duidelijk dat de politieke impasse blijft bestaan en Israël mogelijk maandenlang zonder regering zal laten.

Opvallend is dat de houding van Likud en Netanyahu er een is van “wij hebben de verkiezingen gewonnen”. De Likud heeft echter verloren, nadat de partij 8 zetels heeft moeten inleveren. Blauw & Wit daarentegen is als de grootste partij uit de bus gekomen.

Netanyahu ontmoette maandag voor het eerst Gantz, in de residentie van president Reuven Rivlin, nadat deze beiden had gesommeerd uitgenodigd naar de residentie te komen. Hij begon besprekingen die gericht waren op het opbouwen van een nationale eenheidscoalitie. Rivlin nodigde de partijleiders uit om woensdag terug te keren.

Na de gesprekken met Gantz, zei de Likud dat Netanyahu telefonisch had gesproken met de top van het rechtse blok om hen op de hoogte te brengen van de bespreking. Volgens een Likud-verklaring zei Netanyahu dat hij tegen Gantz had benadrukt dat hij het ‘hele nationalistische kamp’ vertegenwoordigde en namens hen onderhandelingen voert. “Ik ben toegewijd aan wat ik heb beloofd”, aldus Netanyahu.

Gantz heeft erop aangedrongen dat hij een eenheidsregering zou leiden en sluit uit met Netanyahu te regeren, vanwege procedures die tegen hem lopen wegens fraude en corruptie. In de laatste weken van de verkiezingscampagne beloofde Gantz ook een ‘seculiere’ regering te vormen en verwierp hij samenwerking met de ultraorthodoxe partijen Shas en UTJ.

Na het verlaten van de residentie van de president bracht Gantz de Blauw & Wit-leiders op de hoogte van zijn gesprekken met Netanyahu, waarbij hij duidelijk maakte dat hij had gezegd dat een eenheidsregering met Netanyahu niet mogelijk was, tenzij hij als premier zou aftreden.

Netanyahu daarentegen blijft erop staan dat hij de enige persoon is die geschikt is als premier van een eenheidsregering.

Volgens Ynet-website, die bronnen binnen Blauw & Wit citeerde, was de aanwezigheid van Netanyahu een toneelstuk en zijn mensen binnen die partij van mening dat Netanyahu erop uit is een derde verkiezingsronde te forceren.

“Netanyahu bedonderd iedereen en is ervan overtuigd dat hij bij een derde verkiezingsronde de minimale meerderheid van 61 Knesset-zetels zal halen”, aldus de door Ynet aangehaalde bronnen.

President Rivlin was duidelijk tegen beide partijleiders: “Jullie hebben de verantwoordelijkheid tegenover de inwoners van het land om deze situatie op te lossen.

“Doen jullie dat niet, dan heb ik als president andere mogelijkheden om te zorgen dat er een eenheidsregering komt”, aldus Rivlin.

De beslissing wie hij als eerste een eenheidsregering laat samenstellen zal de president in de komende dagen bekendmaken.

Intussen is openbaar geworden dat Netanyahu en Gantz elkaar mogelijk vandaag opnieuw zullen ontmoeten.

Advertentie (4)