Vervuilende dieselauto’s komen centrum van Jeruzalem niet meer in

Agronstreet Jeruzalem. Screenshot YouTube

Het heeft lang geduurd, maar Jeruzalem gaat vanaf november vervuilende dieselauto’s van vóór 2006 uit het centrum van de stad verbannen.

Het gebied waar vervuilende dieselauto’s niet meer welkom zijn wordt begrensd door Haneviim Street in het noorden, Strauss Street en King George Street in het westen, Agron Street in het zuiden en Heil Hahandasa Street in het oosten. Uitgezonderd zijn auto’s die zijn voorzien van speciale filters die kleine stofdeeltjes tegen houden.

Bestuurders van niet-geautoriseerde voertuigen die binnen de zone worden betrapt, krijgen een geldboete. De gemeente heeft niet gezegd hoeveel de boete zou zijn, maar rapporten meldden dat een bekeuring naar verwachting in de honderden shekels zullen lopen.

Het ministerie van Milieu heeft aangegeven dat het 7 miljoen dollar zal uitgeven om het plan in de hoofdstad uit te voeren, inclusief subsidies voor filters tegen vervuiling en de aankoop van 10 nieuwe elektrische bussen.

Vooralsnog geldt het verbod alleen voor het centrum van Jeruzalem, maar de bedoeling is om de hele stad verboden te verklaren voor vervuilende auto’s. Steeds meer stemmen in de stad gaan op om alleen nog elektrische bussen in de stad toe te laten, met zijn nauwe en drukke straten.

Na Haifa, wordt Jeruzalem de tweede stad in Israel met een milieuzone. Men verwacht dat Tel Aviv ook spoedig zal volgen, omdat de luchtvervuiling daar schrikbarende vormen heeft aangenomen door de ongeremde groei van de stad.