Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Blue & White leider Benny Gantz. Screenshot YouTube

Het antwoord van de minderheid: Het besluit van de Joint List-alliantie van door Arabieren geleide partijen om Blue and White-leider Benny Gantz aan te bevelen als premier van Israel, wordt gezien als niets minder dan een historische gok.

  • Yedioth Ahronot schrijft breed uitgemeten :”Er wordt geschiedenis geschreven in de residentie van de president”
  • In een op-ed in de New York Times dat werd gepubliceerd op het moment dat de partij haar beslissing doorgaf aan president Reuven Rivlin, beschrijft partijleider Ayman Odeh het als een afwijzing van “premier Benjamin Netanyahu, zijn politiek van angst en haat en de ongelijkheid en verdeeldheid die hij het afgelopen decennium heeft bereikt.”
  • Het is bijna 30 jaar geleden dat een Arabische partij een regering steunde, wat het laatst keer deed om Yitzhak Rabin politieke dekking te geven om de Oslo-akkoorden na te streven. Zoals toen zijn ook nu de verwachtingen en risico’s beide hoog.
  • “De Gezamenlijke Lijst is erin geslaagd om aan het algemene Israëlische publiek over te brengen dat zij invloed willen hebben over wie de volgende premier van Israël wordt”, schrijft Jack Khoury van Haaretz. “De vraag is of Gantz van Blue & White en de staat Israël bereid zijn om Arabische burgers en hun vertegenwoordigers te beschouwen als legitieme partners die kunnen helpen bij het bepalen van de nationale agenda, of zullen ze hen van zich afduwen, daarmee een bericht sturend naar het gehele Arabische publiek. ”

Spoiler alert: Historisch is het zeker maar of het het politieke spel zal gaan veranderen is nog maar de vraag.

  • Shalom Yerushalmi van Zman Yisrael merkt op dat het eindresultaat al bekend was voordat het overleg begon.
  • “Rivlin heeft de contouren van de volgende regering duidelijk uiteengezet: het wordt een eenheidsregering van de twee grootste partijen; het zal een regering voor gelijkheid zijn – dat wil zeggen hetzelfde aantal ministers van elke partij, met een roterend premierschap; en er is ook niets dat Likud-hoofd Benjamin Netanyahu ervan weerhoudt leider van de regering te blijven. ‘
  • Nahum Barnea van Yedioth schrijft ook dat het laatste hoofdstuk al bekend is, hoewel Netanyahu in zijn berekeningen aan het einde sterft (figuurlijk gesproken).

Kijk naar het mandaten spel: Ondanks het ogenschijnlijke gebrek aan drama (en tegen maandagochtend is het bekend wie iedereen zal hebben aanbevolen) verslaan veel kranten nog steeds de procedure alsof het een sportwedstrijd is paardenrace is, waarbij het aantal ondersteunde Knesset zetels wordt bijgehouden als een score voor elke kandidaat.

  • De paardenrennen werden geholpen door het feit dat een van de vier Joint List-facties – Palestijnse nationalistische Balad – maandagochtend haar steun introk.
  • En we weten het allemaal, politici zijn niets anders dan windhaantjes, ze draaien met de beste wind mee.
  • Een voorbeeld: een paar tweets van Channel 12 binnen zeven minuten na elkaar (en gemarkeerd door @nitzanglusman). In het eerste verhaal vertelt Yamina-leider Ayelet Shaked aan Rivlin dat haar partij niets te maken wil hebben met Gantz en geen gesprekken met hem start als hij de “ja- knik” krijgt. In de tweede tweet citeert ze dat ze tegen het boycotten van iemand in coalitiegesprekken is.

De eerste zijn is het ergste: Op het moment van schrijven is het nog niet bekend maar drama is het aan wie president Rivlin als eerste de opdracht zal geven.

  • De geaccepteerde wijsheid op dit punt is dat zowel Gantz als Netanyahu tweede willen zijnn, zodat de eerste persoon zal falen en zij een betere kans van slagen hebben wanneer de angst voor het spook van nog meer verkiezingen opduikt.
  • “We hebben de buitengewoon merkwaardige situatie van de partij ( Blue & White) die werkte an het enige hoofddoel “het afzetten van Netanyahu”, en er stellig van overtuigd is dat Netanyahu deze verkiezingen verloor en nu blijkbaar probeert zijn kansen om een regering te vormen af te schilderen als iets minder goed dan de zijne, in de hoop dat hij zal falen, en zij een paar weken later zullen slagen, ”schrijft Times of Israel hoofdredacteur David Horovitz.
  • Channel 13-nieuws en anderen gingen zelfs zo ver dat ze meldden dat Likud overweegt om niemand aan te bevelen, alsof Rivlin een rekenmachine is die alleen voor zuivere cijfers gaat en niet een denkend mens die weet wanneer hij wordt bespeeld (uiteindelijk hebben ze Netanyahu aanbevolen) .
  • Mati Tuchfeld van Israel Hayom noemt de situatie ‘bizar’ en beweert dat Rivlin alle kanten op zal gaan, waardoor Netanyahu zal voelen hoe de bankschroef wordt aangedraaid.

Aardige jongens eindigen als laatste: Alleen omdat het de geaccepteerde wijsheid is, wil het nog niet zeggen dat het zo is.

  • “Ja, tweede zijn nadat het de eerste niet is gelukt lijkt het meer hefboomwerking te geven, maar de ander de controle over het proces laten nemen is een enorm groot risico,” tweet mijn collega Raoul Wootliff.
  • Haaretz’s Chemi Shalev noemt die redenering “ingewikkeld” en bedoeld om te dekken voor het feit dat de Gantz zich zorgen maakt dat de steun van Arabieren zijn kansen zal schaden bij rechts. En hij vermoedt dat dat een fatale fout is.
  • “Machiavelliaanse machinaties die ertoe zouden leiden dat Netanyahu als eerste zou worden gevraagd om een nieuwe coalitie te vormen, zou echter centrum-links verpletteren. De aanblik van Netanyahu in de bestuurdersstoel in plaats van naar de zijlijn te worden verbannen – voor het eerst in een decennium – in de nasleep van zijn duidelijke nederlaag bij de verkiezingen zou voor de meeste Gantz-kiezers veel te veel zijn om te dragen ,” schrift hij

Handen gaan niet op elkaar voor Amazon: Het grootste nieuws in Israël, zoals door sommigen opgemerkt, is dat Amazon is begonnen met opereren in Israël.

  • Of is het toch niet? Het nieuws ontbreekt op de voorpagina’s, en het is niet alleen vanwege de verkiezingen. Het kan eerder zijn omdat Israëli’s niet precies de totale Amazon-ervaring krijgen.
  • Volgens de Globes-business is de website nog niet eens beschikbaar in het Hebreeuws. “Amazon had gehoopt in Israël te starten met zijn Hebreeuwse site. Maar de druk van het internationale hoofdkantoor om met de diensten te beginnen vóór de joodse feestdagen heeft ertoe geleid dat de dienst in Israël voorlopig alleen in het Engels beschikbaar is. Dit zal een negatief effect hebben op de verkoop, omdat veel Israëlische consumenten liever sites gebruiken waar ze een Hebreeuwse winkelervaring kunnen hebben, inclusief een zoekmachine in het Hebreeuws.”
  • Israel Hayom probeert de opwinding de kop in te drukken, met een headline die opmerkt dat Israëli’s “meer van Amazon’s service zullen krijgen, maar minder van Amazon’s prijzen.”
  • “De eerste impact zal niet dramatisch zijn; er zal geen grote impact zijn, ”vertelt Ilanit Sherf, hoofd van onderzoek bij Psagot Brokerage, een eenheid van het grootste investeringshuis van Israël, tegen de Times of Israel. “Maar het zal met de tijd groeien en biedt ook Israëlische fabrikanten een mogelijkheid om een wereldwijd publiek te bereiken.”

Het veld van dromen : Wat (sommige) voorpagina’s bereikt, is dat het Israëlische honkbalteam naar de Olympische spelen van 2020 gaat.

  • Channel 12-nieuws viert het “geschiedenis maken” van het team, maar merkt ook op dat het meer Joey Jewenstein van Brookline is dan Shmulik Koufax van Binyamina. “Het team heeft vier in Israël geboren spelers, drie Amerikanen die naar Israël zijn verhuisd en de rest zijn Amerikanen die het Israelis staatsburgerschap op zich namen om in het team te spelen.”
  • Haaretz geeft credits aan Israel Baseball baas Peter Kurz met de visie om het team samen te stellen, dat nu een kans van 50 procent heeft om medailles te halen, en Kurz vertelt de krant dat hij hoopt van Israel een land te maken waar mensen echt om honkbal geven.
  • “We kunnen deze fase gebruiken om de sport in Israël te laten groeien. We bouwen binnenkort twee velden. We hebben tot de Olympische Spelen 11 maanden om dit te laten zien en iedereen te laten zien wat Israëlisch honkbal is, “zegt hij.
  • Zou Amerikaans voetbal de volgende kunnen zijn? Op donderdag versloeg het weinig bekende nationale Israelisch American Football team Turkije met 27-22 in de Groep B kwalificatietoernooien voor het Europees Kampioenschap en speelt het over een paar weken tegen België.
  • Hoewel Amerikaans voetbal geen olympische sport is, heeft de wereld federatie al een aanvraag ingediend bij het IOC om er een Olympische sport van te maken. Het IOC heeft 2024 al uitgesloten, maar 2028 ligt nog steeds op tafel als mogelijkheid.
Advertentie (4)