Gantz: “Ik wil een brede, liberale nationale eenheidsregering opzetten”

Screenshot

Benny Gantz: “Blauw en Wit heeft de verkiezingen gewonnen en wij zijn de grootste partij”.

De Blauw en Wit partij hield zijn eerste bijeenkomst voor haar Knesset-leden na de verkiezingen voor de 22e Knesset.

Blauw en Wit-voorzitter Benny Gantz opende de vergadering door te zeggen: “Ik kom zojuist van de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid van Shimon Peres. Ik kende hem persoonlijk en ik weet dat hij altijd het welzijn van de mensen en toekomstige generaties in gedachten had.”

“We moeten allemaal de wil van het volk in gedachten houden. Na de verkiezingscampagne die aan Israël werd opgelegd, koos het volk voor eenheid en stelde Israël op de eerste plaats.”

“Blauw en Wit heeft de verkiezingen gewonnen. Volgens de cijfers van de Centrale Verkiezingscommissie hebben we 33 Knesset-zetels. En Netanyahu heeft niet het politieke krachtenveld aan zijn zijde die hij wilde en waarvoor hij ons allemaal naar verkiezingen heeft gesleept”, aldus de voorman.

In een reactie op de complexe onderhandelingen voor een eenheidsregering, met of zonder premier Benjamin Netanyahu en de Likoed, zei Gantz: “Israëli’s wilden een eenheidsregering na de laatste verkiezingen en dat willen ze nu opnieuw. Ik ben van plan een brede, liberale eenheidsregering te vormen, die de wil van het volk en onze belofte aan het publiek zal waarmaken. We zullen een verandering in prioriteiten teweegbrengen en de samenleving genezen – in al zijn onderdelen.”

“Het werk van het vormen van een regering is begonnen en we zullen ons niet overgeven aan dictaten. We zullen aandachtig naar iedereen luisteren. De onderhandelingen zullen door mij worden geleid en worden beoordeeld met verstand. Het vereist geduld, vastberadenheid en vasthouden aan bekende principes. Er zijn geen snelkoppelingen”, verklaarde Gantz.

Gantz richtte zich ook tot Netanyahu: “Je vormt geen eenheidsregering met blokken en manipulaties; je doet het met staatsmanschap, verantwoordelijkheid en in alle serieusheid.”

Hij eindigde zijn toespraak met een positieve noot en zei: “Ik ben van plan te handelen zoals in de geest van het briefje wat ik tussen de stenen in de Klaagmuur plaatste: Geef ons vrede, maak vrede onder ons.”