Politieke partijen in Israel proberen de impasse te doorbreken

Foto GPO

Voorafgaand aan de consultaties met de leiders van de politieke partijen die president Rivlin zondag gaat beginnen, zit er wat beweging in de starheid van een aantal partijen.

Nu 99,8% van alle stemmen zijn geteld mag er van worden uitgegaan dat er weinig verandering in de verkiezingsuitslag tot nu toe zal komen.

Dat betekend dat Blauw & Wit 33 Knesset zetels heeft behaald, tegenover Knesset 31 zetels voor de Likoed partij. De Arabisch-Israëlische “Joint List” volgt op de derde plaats met 13 zetels.

De partij van Lieberman behaalde acht zetels en blijft daarmee een sleutelrol vervullen tot de formatie van een nieuwe regering.

Zo goed als alle politieke fracties waren gisteren druk bezig met het bepalen van hun standpunten. Nu het rechtse blok van Netanyahu en het centrum blok van Gantz geen meerderheid hebben in het Israëlische parlement, beseft iedereen dat er iets moet gebeuren om deze impasse te doorbreken.

Het is Netanyahu er alles aangelegen opnieuw premier te worden, al is het maar om zodoende een immuniteits-wet door de Knesset te loodsen om vervolging voor fraude en omkoping te voorkomen.

Zijn pogingen om Labour met zes zetels in zijn kamp te lokken, door maar liefst drie ministersposten aan te bieden, liepen op niets uit. Labour-leider Peretz was duidelijk: “We gaan niet in een regering zitten onder leiding van Netanyahu.”

Lieberman had eerder op donderdag laten weten “van plan te zijn” om Gantz voor te dragen als mogelijk nieuwe premier van Israel in zijn gesprek met president Rivlin.

Blauw & Wit vreest echter dat als Lieberman concludeert dat hij tijdens eventuele gesprekken tussen Gantz en Netanyahu zijn sleutelrol zou verliezen, hij alsnog met Likoed een rechts-religieuze meerderheid zal vormen.

De zwager van Netanyahu, Hagai Ben Arzi, drong er donderdag bij hem op aan om koste wat kost Lieberman te paaien. “Bied Liberman een rotatieovereenkomst aan”, waarmee hij premier wordt voor de helft van de termijn, suggereerde Ben Arzi in de rechtse Arutz 7 nieuwssite.

Maar Liberman heeft al herhaaldelijk gezworen niet met Haredi-partijen om de tafel te gaan zitten. Hij blijft erop aandringen dat zijn eis wet wordt, namelijk dat ultra-orthodoxe joden dienstplichtig worden in het leger, iets wat de ultra orthodoxe partijen niet willen.

Dat er wat beweging zit in de standpunten van de ultraorthodoxe partijen blijkt wel uit de “dramatische” uitspraken van Shas en UTJ. Ze zouden nu best bereid zijn met Blauw & Wit samen te werken en hun boycot van Lapid te willen opheffen, zodra Lapid “het eerste openingsbod richting ons” zou doen.

Shas-leider Deri heeft al openlijk gezegd bereid te zijn met Lapid rond de tafel te gaan zitten.

Channel 11 merkte in dat verband op dat Blauw & Wit zelf misschien van plan zijn om een hand uit te steken naar Shas, zodat Gantz met één of meer linkse partijen en Lieberman, een krappe meerderheid van 61 Knesset zetels zou kunnen halen. Het is een onwaarschijnlijke gedachte, maar er zijn vreemdere dingen gebeurd in de Israëlische coalitiepolitiek.

Gantz heeft ondertussen concrete plannen om de leider van Labour-Gesher Amir Peretz te ontmoeten, wiens zes-tellende parlementsfractie de rechtse Haredi-coalitie van Netanyahu op 61 zetels zou kunnen helpen.

En wat dan met de Arabische Joint List, zult u vragen. Het ziet er voorlopig niet naar uit dat Gantz gaat proberen deze partij in een coalitie te brengen.

Een Blauw & Wit woordvoerder zei dat Gantz geloofde dat hij de benoeming van de president als kandidaat-premier kan krijgen, zonder de aanbeveling van de Joint List.

Likoed Knesset-leden begrijpen dat als Gantz zich aan zijn standpunten houdt, ze moeten kiezen tussen het afzetten van Netanyahu als leider van Likoed, of het land naar een derde verkiezing te brengen.

Netanyahu probeerde dit gisteren te voorkomen. Hij begrijpt dat zijn partij hem de schuld geeft van het verlies van vier Knesset-zetels en voerde gisteren gesprekken met de belangrijkste Likoed-leden.

Om de kritiek te verzachten dat vier Knesset-leden hun zetels hebben verloren als gevolg van de slechte uitkomst van deze verkiezingen voor de Likoed-partij, beloofde Netanyahu Likoed wetgevers op een partijbijeenkomst op donderdag dat hij een wet zou goedkeuren die ministers toestaat hun Knesset-zetels te verlaten, waardoor plaatsen vrijgemaakt worden voor de volgende paar mensen in de rij op de lei van de partij.

Maar ja, hij kan beloven wat hij wil, zolang hij geen premier wordt zijn dat loze beloften.

Wordt vervolgd.