Geavanceerd revalidatiecentrum in de Negev is een oase voor gehandicapten

Zo wordt het sportcentrum. Foto ALEH

In de dorre Negev-woestijn, in de zuidelijke stad Ofakim, is een oase met water dat over kiezelstenen druppelt, stukken groen schaduwrijk gras en looppaden, Japanse hangende tuinen en een cluster van laagbouw. Het is het ALEH Negev-Nahalat Eran 2007 centrum, dat therapeutische, medische en educatieve diensten biedt aan kinderen en volwassenen met verwoestende lichamelijke en cognitieve handicaps.

Het centrum werd opgericht door de visie en vastberadenheid van majoor Gen. (res) Doron Almog, een van de meest gevierde figuren in de geschiedenis van de Israel Defense Forces. Almog hielp bij het redden van de gijzelaars in Entebbe in 1976 en jaren daarna verijdelde hij, als hoofd van het Zuidelijk Commando van de IDF, talloze pogingen om terreuraanslagen in Israël te lanceren.

Zijn zoon Eran, genoemd naar de broer van Almog die stierf op het slagveld tijdens de Jom Kipoer-oorlog, werd gediagnosticeerd met ernstig autisme-en ontwikkelingsstoornissen. Dat heeft Almog ertoe aangezet om ALEH Negev op te richten, om te voorzien in de behoeften van mensen zoals zijn zoon, die 12 jaar geleden op 23-jarige leeftijd stierf .

“De reden dat wat dit dorp hebben opgezet was mijn zoon Eran , voor mensen zoals hij met ernstige handicaps,” zei Almog tijdens een bezoek aan het dorp vorige maand om de voortgang van een nieuw initiatief te markeren: het eerste geavanceerd revalidatieziekenhuis voor het zuiden van Israël.

het nieuwe revalidatieziekenhuis van Israël in het dorp ALEH Negev-Nahalat Eran 2007 (ALEH)

“Eran heeft mij alles geleerd, was mijn leraar. Zijn en onze reis is wat ons hier vandaag heeft gebracht,” zei Almog, met emotionele stem.

Het nieuwe ziekenhuis is pas het tweede dat in de afgelopen 50 jaar in Israël is gebouwd. Het zal voldoen aan de behoeften van honderden inwoners van het zuiden van Israel die momenteel naar Tel Aviv moeten reizen voor revalidatieziekenhuizen na ongevallen, verwondingen, beroertes of terreuraanslagen. Het ziekenhuis zal ook IDF-soldaten dienen die in Gaza dienen en die revalidatie nodig hebben.

Het initiatief is een noodzakelijke aanvulling, want Israel kampt met een acuut tekort aan ziekenhuisbedden, met name revalidatiebedden. In heel Israël zijn er slechts 847 revalidatiebedden, volgens gegevens verstrekt door ALEH Negev.

“Dit is een enorm nationaal project dat een bevredigende oplossing biedt voor de inwoners van het zuiden, die gedwongen worden om naar het centrum van het land te reizen voor revalidatiebehandeling”, zei Almog.

Het ziekenhuis wordt gebouwd met een budget van 300 miljoen NIS, ( € 77 miljoen) waarvan de helft afkomstig is van donaties en de rest van overheidsgeld. Het Jewish National Fund USA is een van de partners van het project en zamelt donorgelden in voor het project.

het nieuwe revalidatieziekenhuis van Israël in het dorp ALEH Negev-Nahalat Eran 2007 (ALEH)

Het complex zal 108 bedden tellen en omvat orthopedische en neurologische verpleegafdelingen, afdelingen voor fysiotherapie en ergotherapie, een sportcentrum, faciliteiten voor poliklinieken en bezoekers en een onderzoeks- en trainingscentrum. In noodgevallen kunnen alle patiënten worden verplaatst naar een versterkte, en beschermde zone.

De eerste fase van het ziekenhuis, 72 bedden op twee orthopedische en neurologische afdelingen, met aangrenzende afdelingen fysiotherapie en ergotherapie, zal naar verwachting in 2021 worden geopend.

Het ziekenhuis zal nauw samenwerken met de Ben-Gurion Universiteit van de Negev in het nabijgelegen Beersheba voor onderzoek naar revalidatie en nieuwe patiëntprogramma’s, inclusief technologieën zoals virtual reality. Het ziekenhuis zal ook stagiaires van de universiteit ontvangen, zodat ze hun medische vaardigheden kunnen oefenen.

Ongeveer 500 mensen werken momenteel in het revalidatiedorp ALEH Negev-Nahalat Eran. In het aangrenzende ziekenhuis zullen nog eens 500 medisch personeel, therapeuten en administratie werkzaam zijn.