Israel bevriest alle diplomatieke activiteiten vanwege geld tekort

Ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem. Foto Facebook

In opdracht van het ministerie van Financiën heeft het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken medegedeeld de meeste diplomatieke activiteiten te bevriezen wegens gebrek aan geld, tot er een oplossing is gevonden.

“Het belangrijkste effect is dat gedurende deze gevoelige tijd, waarin Israel wordt geconfronteerd met diplomatieke en strategische uitdagingen, en aan de vooravond van de Algemene Vergadering van de VN, het ministerie van Buitenlandse Zaken en zijn missies in het buitenland bijna volledig verlamd zijn”, aldus het ministerie in een verklaring.

Hoewel het erkende dat het een ernstig geld tekort heeft, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken dat dit een gevolg was van consistente te weinig financiering, waartegen het keer op keer de regering had gewaarschuwd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de interventie van het ministerie van Financiën “ongekend”.

Minister van Buitenlandse Zaken, Israël Katz, werkt aan het oplossen van de crisis, heeft zijn woordvoerder laten weten.

Het besluit van het ministerie van Buitenlandse Zaken om veel van haar activiteiten stop te zetten, komt minder dan twee maanden nadat het een deal heeft getekend met het ministerie van Financiën dat, naar verluidt, een aanzienlijke toename van de budgettering zou zien. Die overeenkomst bracht medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken ertoe om een staking af te blazen, waarmee anders Israëlische missies elke dag hun activiteiten op een ander continent zouden hebben stopgezet.

In mei dit jaar kwam een rapport van de toenmalige staats-controleur Yosef Shapira uit, waarin viel te lezen dat sommige Israëlische ambassadeurs en hun personeel in erbarmelijke omstandigheden leefden op posten in het buitenland. Ook worden Israëlische diplomaten in het buitenland al jarenlang onderbetaald.

Opvallend is dat er tot nog toe geen reactie is gekomen van premier Netanyahu op de stopzetting van de meeste diplomatieke activiteiten.

Advertentie (4)