Hoe vier je de Joodse feestdagen als een echte Israeli? Hier wat advies

Als je mocht denken dat de zomer in Israel voorbij is, het leven gaat weer zijn normale gangetje kent en kinderen weer naar school gaan, dan zit je ernaast.

Dit komt omdat we ons opmaken voor een van de meest complexe periodes van de Joodse kalender – de chagim, ook wel bekend als de Hoge Feestdagen – bestaande uit Rosj Hasjana, Jom Kippoer en Soekot.

En terwijl dit in Amsterdam of Londen gewoon betekent dat je een paar dagen vrij moet nemen en een paar stukken teveel honingcake moet eten, is het in het Heilige Land veel ingewikkelder. Dus als je de Hoge Feestdagen wilt vieren als een echte Israëliër, kan je beter de volgende richtlijnen gebruiken.

Natuurlijk overeten

Fijn. De joodse traditie van overeten beperkt zich niet tot de Hoge Feestdagen of tot Israël. Maar de combinatie van beide is ronduit dodelijk. Israëli’s staren niet alleen naar eindeloze maar verplichte chag-diners, maar ze hebben ook te kampen met het feit dat iedereen op vakantie is, dus vrij om hen uit te nodigen voor ontbijt, lunch en diner. En dat voor een hele maand lang.

Onze suggestie doe niet eens moeite om uitnodigingen tegen te gaan. Neem dat stuk cake en eet het op. Je kan het na de feestdagen op de sportschool weer aan je gewicht gaan werken.

Beledig ten minste één tak van de familie

Een van de geweldige dingen van Israël is, is dat het een klein land is, wat betekent dat het niet zo’n enorme inspanning is om je familie te zien, ongeacht waar ze in het land ook wonen.

Het probleem is dat dit betekent dat je familie van je verwacht dat je alle chagim met hen viert. Helaas verwachten je schoonouders dat je precies hetzelfde doet. Het resultaat: de meeste Israëli’s beledigen jaarlijks de ene kant van de familie op door bij de andere kant van de familie het chag-diner te eten.

Om dit probleem te voorkomen, staan Israëli’s voor drie mogelijke keuzes. Een daarvan is om passief-agressieve opmerkingen die tijdens de maand Tishrei zijn gemaakt gewoon te negeren. De andere is om de verwaarloosde kant van de familie te beloven dat je Pesach ( Joods paasfeest) met hen zult vieren. En de derde is om wijselijk te beslissen dat je het Joodse Nieuwjaar in Thailand viert. Alleen.

Observeer Jom Kippur op de voor jou best mogelijke wijze

Lege wegen op Jom Kippur. Screenshot YouTube

Buiten het Heilige Land is Jom Kippur een behoorlijk sombere aangelegenheid die meestal vasten, berouw en een dag in de synagoge omvat. Maar hier in Israël is dat niet helemaal het geval. Natuurlijk brengen veel mensen de dag door volgens de Joodse wet. Maar heel veel anderen niet.

In plaats daarvan maken ze gebruik van de ultieme rustdag in het land, waarin wegen leeg zijn, tv-kanalen niet werken en niemand de telefoon opneemt. Dit betekent dat bendes kinderen op hun fietsen lege wegen overnemen, volwassenen hun Netflix-shows inhalen (achter gesloten gordijnen, om de buren niet te beledigen) of gezinnen die de hele dag kamperen. Een echt Israëlische manier is om dit alles te mixen – s’avonds naar de synagoge en fietsen in de ochtend.

Word emotioneel terwijl je sukkah-decoraties opgraaft

Screenshot YouTube

Het Joodse feest van Soekot wordt gekenmerkt door het eten van je maaltijden en zelfs slapen in een sukkah, de geïmproviseerde hut die doet denken aan degenen die door oude Israëlieten werden gebruikt op hun reis door de woestijn naar het Heilige Land.

En hoewel we gokken dat de oude Israëlieten niet veel om het decor gaven, is het tegenwoordig een zeer serieuze zaak waarbij kinderen op de kleuterschool wekenlang moeten werken als slaven voor het maken van sukkah-versieringen voor hun families. Hoe het eindproduct er ook uitziet, het zal nog vele generaties lang gekoesterd worden.

Dus wees niet verbaasd om te zien dat stoere sabra’s alle emotionele handgemaakte creaties van hun (nu volwassen) kinderen krijgen terwijl ze allemaal vervaagd en vies zijn, ze zijn nog steeds erg speciaal – dus vergeet niet te zeggen hoe mooi ze zijn.

Ga wandelen in de natuur en vervloek jezelf daarna

Maktesh Gadol (grote krater) Screenshot You Tube

Het Hoge Feestdagen seizoen in Israël is een van de mooiste in termen van het weer. In combinatie met het feit dat het hele land op vakantie is, betekent dit dat zowat iedereen de vakantie doorbrengt op met een “tiyul”(trektocht) of twee.

Dit klinkt misschien heel mooi, maar je zou waarschijnlijk anders denken als je ook vast zit in het verkeer met de rest van “Am Yisrael” (Volk Israel) op weg naar die afgelegen, romantische plek die je je van jaren geleden nog herinnert.

Het is verbazingwekkend dat Israëli’s elk jaar opnieuw in deze val vallen (misschien is de door voedsel veroorzaakte coma de schuld), gewoon om zichzelf opnieuw te vervloeken omdat ze het huis durven verlaten voor een beetje zonneschijn.

Toch heb je de Hoge Feestdagen in Israël niet echt gevierd als je geen quality time met het gezin in de auto hebt doorgebracht.

Trek je haren uit wegens de schoolvakantie van de kinderen

We stellen ons voor dat ouders over de hele wereld begin september enthousiast zijn. Ze mogen immers hun kinderen na een hels lange zomer van plezier, terug naar school sturen. Israëlische ouders zijn daarentegen niet eens heel opgewonden, omdat ze heel goed weten dat ze nog drie weken vrije tijd moeten invullen, dankzij de Hoge Feestdagen.

Wat moeten ze nu doen nadat ze een fortuin hebben uitgegeven aan zomerkampen, zwembaden en exotische vakanties in het buitenland? Helaas hebben we geen antwoord, maar als je daarover nadenkt, ben je een echte Israëli.

Ontvlucht!!

Herinner je je de schoonouders, de files en de dilemma’s van de kinderen hierboven? Welnu, er is één zeer Israëlische, one-stop-oplossing voor dit alles: Ontsnap. Laat alles vallen, pak je koffers en boek de goedkoopste vlucht.

Een waarschuwing echter: dit overlevingsmechanisme wordt gedeeld door ongeveer de helft van het land. Dus wees niet te verrast om jezelf de Hoge Feestdagen te zien vieren met je schoonouders, gewoon op een Grieks eiland.

Stel uit, maar dan wel in Israëlische stijl

Achrei hachagim. Deze twee kleine woorden, wat ‘na de vakantie’ betekent, vormen in hun slanke vorm de wijdverbreide mentaliteit van volledige uitstel die deze tijd van het jaar overneemt.

In september wordt deze korte zin het antwoord op vrijwel alles. Wanneer begin ik met mijn dieet? Achrei hachagim. Wanneer kunnen we mijn loonsverhoging bespreken? Achrei hachagim. Wanneer nemen de regeringsgebouwen de telefoon weer op? Achrei hachagim (houd je adem niet in).

Het leuke van Achrei hachagim is dat je, samen met de miljoenen mensen om je heen, kunt uitstellen zonder je er zelfs licht schuldig aan te voelen. Immers, als iedereen aan het luieren is, kun je echt niet anders verwachten. We denken dat het eigenlijk toch niet zo erg is om een Israëliër te zijn.

Probeer te overleven tot Chanoeka

Sufganiot

Dit is pijnlijk. Na een maand jezelf te hebben gevuld met heerlijk eten, te hebben gewandeld bij mooi weer en al je plichten grondig te hebben verwaarloosd, is het tijd om terug te gaan naar de realiteit.

Terugkeren naar de eerste volledige werkweek na de High Holidays is echt verschrikkelijk. Want nadat we onze schema’s zo lang hebben gevuld met mini-midweek vakanties, hoe zijn we dan nu van plan om een volledige vijf dagen op kantoor te overleven? Het is gewoon onmenselijk.

Tot overmaat van ramp is het volgende betekenisvolle Joodse feest Hanukkah, helemaal in het hart van de winter. Maar als het enige troost biedt, we kunnen nu bijna het hele jaar door Hanukkah donuts krijgen.

Shana Tova. Moge het nieuwe jaar een zoet en mooi jaar voor je worden.