IDF voerde een toneelstukje op, “gewonde” soldaten waren poppen (VIDEO)

“gewonden bij Ramban ziekenhuis. Screenshot

Was het een onderdeel van de psychologische oorlogsvoering tactiek? Het was kennelijk bedacht om de Hezbollah terreurgroep ervan te overtuigen dat het voldoende wraak had genomen voor recente Israëlische aanvallen, terwijl er in feite geen slachtoffers waren.

Wat gebeurde er precies? Nadat een pantservoertuig zondagmiddag door een Hezbollah-raket was geraakt, stuurde de IDF een helikopter naar de plek des onheils en werden twee kennelijk hevig bloedende soldaten gefilmd die werden geëvacueerd.

Vervolgens begonnen Hezbollah en Libanese media uitvoerig te beschrijven hoe succesvol de aanval was geweest en dat er Israelische soldaten gewond waren geraakt.

Hezbollah ging zelfs zo ver door te zeggen dat zij verantwoordelijk waren voor de gewonde Israelische soldaten, doordat Hezbollah strijders “met succes een IDF voertuig” bij Avivim hadden vernietigd en dat de soldaten die in het voertuig zaten gewond waren of zelfs gedood. Hezbollah maakte er zelfs een punt van door te zeggen dat ze de IDF niets in de weg zouden leggen om de slachtoffers te evacueren.

Aanvankelijk weigerde de IDF commentaar te geven over wat er was gebeurd. Een paar uur later werd er meegedeeld dat er geen slachtoffers waren gevallen bij de Hezbollah aanval. Want kort nadat een IDF helikopter de beide slachtoffers naar het Rambam ziekenhuis in Haifa had vervoerd, werden zij al uit het ziekenhuis ontslagen.

Later op zondagavond bleek dat de hele operatie “fake” was. De IDF hoopte dat Hezbollah zou denken dat ze slachtoffers hadden gemaakt en dat dat voorlopig voldoende telde als vergelding voor Israelische aanvallen eerder die week.

IDF poppen. Screenshot Twitter

Of dit een volgende keer ook zal werken is nog maar de vraag. Eerder verleden week verschenen er foto’s van IDF jeeps aan de grens met Libanon, waarin poppen bleken te zitten. Ook toen dacht Hezbollah in eerste instantie dat het echte soldaten waren, maar zagen al snel dat het fake was.

Of dit hele toneelstukje van de IDF heeft bijgedragen aan het verminderen van de spanning zal vandaag blijken. Hij zou zomaar kunnen dat Hezbollah blijft volhouden dat er twee slachtoffers aan Israelische kant zijn, waardoor zij naar hun achterban toe hebben aangetoond wraak te hebben genomen.