Wat schrijven de Hebreeuwsche kranten vandaag?

screenshot ter illustratie

Terug naar de basis: 1 september markeert de grootste onofficiële feestdag op de Israëlische kalender, terwijl kinderen na de zomervakantie weer naar school gaan vieren ouders de vernieuwing van een systeem dat velen zien als gesubsidieerde kinderopvang.

  • Wat in de meeste landen een kleinigheidje is, of een verhaal over menselijke interesse, is een belangrijke gebeurtenis in Israël, waarbij de media weinig anders vertellen, tenminste totdat er echt nieuws gebeurt. Headlines kondigen de opening van scholen aan, alsof het een invasie van een vreemd land zou zijn, met vrolijke muzikale intro’s en interviews van ouders en kinderen als ze hun klaslokalen binnenkomen.
  • Nieuwssites bieden een reeks ongelooflijk oninteressante foto’s van kinderen in hun beste zondagskleren, heldere ogen, haren netjes gekamd en vol hoop terwijl ze weer een jaar van georganiseerde scholing beginnen. Sommigen gaan ook nog een stap verder en plaatsen foto’s van de “oorlogskamer'” van het ministerie van Onderwijs, die ongeveer net zo interessant is als je zou verwachten van een stel mensen van middelbare leeftijd die rond een tafel elkaar zitten aan te kijken.
  • “Wat een spannende dag. Een echte feestdag. Zelfs grootouders die ver van school verwijderd zijn, krijgen het gevoel van een nieuw begin, ‘schrijft President Reuven Rvlin in een stuk dat is gepubliceerd in Yedioth Ahronoth.
  • “Ik wens alle kinderen een rijk en productief jaar toe,” schrijft hij in een ander pagina groot artikel in Israël Hayom. “Vol met nieuwe ontdekkingen en dat jullie worden blootgesteld aan nieuwe en opwindende werelden.”

Scholen en verkiezingen: politici die meedoen aan de openingen van de school is niets nieuws, maar met verkiezingen over drie weken zijn groepen eerste klassers en andere niet-stemmers zondag ineens heel belangrijk.

  • De belofte van premier Benjamin Netanyahu op een school in de nederzetting Elkana op de Westelijke Jordaanoever om de “joodse soevereiniteit” over alle nederzettingen uit te breiden, zorgt voor de headlines.
  • “Er zal geen Gush Katif ( de Gaza nederzettingen die in 2005 zijn ontruimd) meer zijn, er zullen geen verplaatsingen meer zijn, en met de hulp van God zullen we Joodse soevereiniteit toepassen op alle gemeenschappen, als onderdeel van het Land Israël, en als onderdeel van de Staat Israël,” aldus Netanyahu . Hij wenste de kinderen ook een succesvol schooljaar toe* * .
  • Haaretz schrijft dat “Netanyahu zijn steun voor annexatie heeft versterkt sinds de laatste verkiezingen.”
  • Walla nieuws merkt op dat de reacties komen als Netanyahu opgesloten zit in een strijd om stemmen aan de rechterkant.
  • Terwijl degenen in het midden en links Netanyahu aanvallen voor het benutten van de gelegenheid om annexatie te promoten in plaats van dingen die echt belangrijk zijn voor scholen, staat “Rechts”niet echt te juichen.
  • Ultra-nationalistische website Israel National News merkt op dat de soevereiniteitsbeweging pro-nederzetting de opmerkingen van Netanyahu “voorzichtig verwelkomde” maar “waarschuwde voor een mogelijke aanwijzing in de opmerkingen van Netanyahu, over de mogelijkheid om de oprichting van een Arabische politieke entiteit over de rest van het gebied toe te staan in Judea en Samaria. ‘

Leren aan de grens: de media kunnen ook actueel nieuws aan de openingen van de scholen koppelen door ze in de context van spanningen aan de grens in Gaza en het noorden van Israel te plaatsen.

  • Channel 13 meldt dat kinderen in steden nabij de grens met Gaza een legerbegeleiding krijgen terwijl ze naar school gaan, en in Sderot werd al het gemeente personeel opgesteld om kinderen op scholen en kleuterscholen te verwelkomen “om hen een gevoel van veiligheid te geven bij het begin van het jaar, ‘een week geleden werden velen getraumatiseerd door raketten die bij een openluchtconcert werden afgevuurd.
  • “Klaslokalen naast bomschuilplaatsen”, luidt een kop in Ynet.
  • Maar een leraar van een school in de buurt van de noordgrens vertelt de nieuwssite dat “de expliciete bevelen van het leger zijn om routine te houden, dus we houden routine vast”.
Advertentie (4)