Israelisch medicijn tegen groei en verspreiding van kankercellen krijgt goedkeuring voor Amerikaanse markt

Het eerste medicijn ter wereld dat de groei en verspreiding van kankercellen tegengaat, heeft in Amerika van de U.S. Food and Drug Administration (FDA) goedkeuring gekregen. Het medicijn is door de Israelisch wetenschapper Dr. Sharon Shacham uitgevonden.

XPOVIO, zoals het medicijn heet, werd ontwikkeld door Karyopharm Therapeutics uit Newton (Massachusetts), dat is opgericht door Dr. Sharon Shacham uit Israël.

Ontwikkeling van het medicijn nam 10 jaar in beslag en werd in juli dit jaar door de FDA goedgekeurd. Zes dagen na de goedkeuring door de FDA kregen de eerste patiënten XPOVIO toegediend.

Van alle patiënten die het medicijn kregen toegediend bleek tijdens een cruciale proef dat bij 40% van de patiënten de tumoren begonnen te krimpen. Karyopharm meldde ook dat de levensverwachting van de patiënten dankzij de behandeling drie tot vijf keer toenam.

Karyopharm Therapeutics schrijft in een persbericht dat XPOVIO voornamelijk wordt gebruikt voor de behandeling van myeloma type leukemie, de tweede meest voorkomende vorm van bloedkanker, die jaarlijks 400 tot 500 mensen in Israël treft. Hoewel XPOVIO voornamelijk is gebruikt voor de behandeling van myeloomtype leukemie, heeft het grotere implicaties voor de toekomst van de behandeling van kanker, en kan het antwoord bieden voor patiënten met andere soorten kanker.

In een persbericht zei Karyopharm dat er nu: “Geavanceerde klinische onderzoeken worden gedaan met verschillende soorten kankerpatiënten, waaronder myeloom, lymfoom, sarcoom, baarmoederkanker en hersenkanker.”

De grootste uitdaging bij het bestrijden van kanker is in de eerste plaats om te begrijpen waarom het lichaam kankercellen laat groeien. Karyopharm schrijft zijn succes toe aan de ontwikkeling van een behandeling, die zich richt op het eiwit dat een sleutelrol speelt in de groei van kanker, en dat is hoe XPOVIO vecht tegen de ziekte.

Het is thans niet bekend of de fabrikant een vergunning heeft aangevraagd bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om het medicijn op de Nederlandse markt te brengen.

Advertentie (4)