Fauda-ster Lior Raz had in Abu Dhabi bodyguard nodig wegens populariteit

Lior Raz. Screenshot YouTube

Lior Raz, de ster van de populaire Israelische Netflix-serie Fauda, had tijdens opnames voor de film 6 Underground in Abu Dhabi een lijfwacht nodig. Niet omdat hij Israeli is, maar omdat Fauda zo populair is in Abu Dhabi dat mensen de hele tijd selfies met hem wilden nemen, aldus meldde het Joodse Nieuws van Cleveland. Lior Raz vertelde dit verhaal tijdens een evenement waarop het 50-jarig bestaan van de Joodse Mandel school.

Raz vertelde tijdens het interview dat iedereen in de Arabische landen naar Fauda kijkt. Aan veel mensen in Abu Dhabi vroeg hij waarom Fauda zo populair is. Het antwoord wat hij kreeg was vaak het zelfde: “omdat jullie niemand proberen te laten zien als de goede kerel, of iedereen als de slechte kerel, en omdat jullie Arabisch spreken.”

Lior Raz zei trots te zijn op het feit dat Fauda over ter wereld zo populair is: “Het is een Israëlisch verhaal. Ik ben een Israëliër, ik ben een krijger, ik ben een zionist en mensen zijn er dol op.”

De sleutel tot het succes van Fauda is dat er veel Arabisch wordt gesproken, inclusief de credits aan het einde van de series, die zowel in het Arabisch als in het Hebreeuws beschreven staan. “Voor mij is de Arabische taal, het Arabisch, super belangrijk. Ik denk dat we onze vijanden veel beter moeten kennen om onze vijanden te begrijpen. Om niet met hen te vechten, moeten we hen eren. Om hen te eren, moeten we hun taal leren, zoals Arabische mensen in Israël het Hebreeuws kennen.”

Het probleem in Israel is echter dat wanneer je jongeren op een school vraagt voor welke taal voorkeur hebben, ze heel vaak antwoorden Engels of Frans. En met enig sarcasme: “Waarom? Omdat onze grens met Zwitserland of Engeland zo dichtbij is?”

Het is veel belangrijker, zegt hij, om Arabisch te leren zodat je met je buren kunt praten. Pratend over zijn jeugd zegt hij dat hij als kind Arabisch leerde, terwijl hij tijd doorbracht met de Arabische arbeiders in de plantenkwekerij van zijn vader, zodat hij het gevoel had dat hij deel uitmaakte van hun groep. “Ik wist niet wat er aan de hand was, maar ik werd een soort van undercover-soldaat toen ik 10 jaar oud was.”

Hij vertelde ook dat hij na zijn militaire diensttijd PTSS had en in therapie ging om te praten over wat hij tijdens zijn diensttijd in een undercover eenheid had meegemaakt. Zijn diensttijd diende ook als inspiratie voor de serie Fauda.

De film “6 Underground”, waarin hij één van de hoofdrollen speelt, is een thriller die gaat over over miljardairs die hun eigen dood voorwenden en een elite burgerwacht squadron vormen om criminelen te vangen. Medespelers zijn o.a. speelt Ryan Reynolds, Melanie Laurent en Ben Hardy. De film gaat in december wereldwijd in premiere.

Advertentie (4)