Israëlische studie toont aan dat Medische Clowns goed zijn voor kinderen met autisme (video)

Medische clowns. Screenshot YouTube

Een baanbrekende Israëlische studie gepubliceerd in het “European Journal of Pediatrics” toont aan dat wanneer door een medische clown groepstherapie wordt gegeven aan jonge kinderen met de diagnose autismespectrum stoornis (ASS) in de loop van de tijd leidt tot een aanzienlijke verbetering van de woordproductie, wederkerigheid spelen en het aantal sociale glimlachen vergeleken met andere interventies.

Bovendien was de frequentie van stereo-typisch ASS-gedrag tijdens en na de interventie door de clowns lager in vergelijking met gedrag voor de interventie.

Volgens het Dream Doctors Project, een Israëlische medische clown-organisatie, is dit het eerste gecontroleerde onderzoek naar het gebruik van medische clowning als therapie voor kinderen met ASS.

“Deze voorlopige resultaten geven aan dat medische clowning gunstig kan zijn voor jonge kinderen met ASS, omdat het communicatie en sociale wederkerigheid bevordert in een leuke en levendige interventionele setting,” concluderen de auteurs, waaronder zich o.a. bevinden Dr. Shahar Shefer, Odelia Leon Attia, Ruth Rosenan.

De 12 weken durende studie omvatte 24 kinderen (22 jongens en twee meisjes) van 2-6 jaar oud met ASS die deelnamen aan een intensief speciaal onderwijsprogramma in het Weinberg Child Development Centre van Sheba’s Safra Kinderziekenhuis, waar een Dream Doctor regelmatig lid is van het therapieteam.

De onderzoekers ontdekten dat sessies van medische clowns de communicatie effectiever verbeterden dan andere ontwikkelings- en gedragstherapieën tijdens hun tussenkomst.

Het Dream Doctors Project heeft in 2011 een onderzoeksfonds opgericht om de effecten van medische clowns te bestuderen, wat tot nu toe heeft geresulteerd in 43 studies, waarvan er 23 in wetenschappelijke tijdschriften zijn gepubliceerd. De autisme-studie werd ondersteund door de Magi Foundation en de Adelis Foundation.

Eerdere studies hebben toonden aan dat medische clowns angst bij kinderen en hun ouders vermindert tijdens de voorbereiding op ziekenhuisopname, chirurgie en andere invasieve procedures. Maar ook vermindert het gevoel van pijn bij kinderen met cerebrale palsy tijdens injecties met botuline toxine en verbetert de algehele ervaring van het kind en verzorgers tijdens lichamelijke onderzoeken.

Advertentie (4)