Israëlische startup vindt opnieuw de auto uit (VIDEO)

Foto: REE

De Israëlische startup REE heeft met een revolutionaire design opnieuw de auto uitgevonden. Dat doet het bedrijf door alle klassieke componenten van de auto – de motor, het stuursysteem, de remmen en de ophanging – te verplaatsen naar de wielen.

Hierdoor ontstaat een voertuigframe, het chassis, dat net zo vlak is als bijvoorbeeld een skateboard en dus veelzijdiger. Deze vorm helpt ook het gewicht te verminderen, een essentieel onderdeel voor het succes van elektrische voertuigen.

Screenshot YouTube

De aanpak van REE is eigenlijk heel simpel. Ze plaatsen de motor, besturing, ophanging, aandrijving, sensoren, remmen, thermische systemen en elektronica in de wielen. Hierdoor kunnen fabrikanten hetzelfde platform, of auto-raamwerk, gebruiken voor verschillende soorten carrosserieën.

Volgens het bedrijf elimineert dit de behoefte aan meerdere platforms voor verschillende voertuigen, wat resulteert in “aanzienlijke besparingen”, aangezien het ontwerp en de validatie van elk platform fabrikanten traditioneel $20 miljard kost.

Het “modulaire chassis” vermindert het voertuiggewicht met 33% en maakt 67% ruimte vrij, blijkt uit gegevens van het bedrijf.

Ook kan hetzelfde platform worden gebruikt voor elk type voertuig – of het nu een snelle auto is die in minder dan 3 seconden van 0-100 km accelereert, een terreinwagen met geavanceerde actieve vering-technologie, een robottaxi of een 10-tons vrachtwagen – ze kunnen allemaal hetzelfde platform gebruiken.

“Dit efficiëntie-niveau helpt het elektrificatie proces aanzienlijk, vermindert de belasting van de batterijen en zorgt ervoor dat het vermogen in het voertuig langer meegaat”, aldus het bedrijf.

Het in Tel Aviv gevestigde bedrijf is opgericht door Daniel Barel en Avishay Sardes, die ook de oprichters zijn van SoftWheel, een startup die flexibele, schok absorberende wielen voor rolstoelen ontwikkelde voor een soepelere rit en meer stabiliteit, zonder snelheid op te offeren.

Advertentie (4)