Jason Greenblatt, architect van Trumps vredesplan, neemt ontslag

Jason Greenblatt. Screenshot YouTube

Jason Greenblatt, de speciale gezant van de VS in het Midden-Oosten en de architect achter de ‘Deal of the Century’, heeft ontslag genomen, zo meldde het Witte Huis donderdag.

Hij zal zijn rol de komende weken blijven vervullen totdat president Donald Trump ergens na de Israëlische verkiezingen op 17 september zijn vredesplan onthult.

Een Witte Huis official zei donderdag dat Greenblatt oorspronkelijk van plan was om twee jaar bij de regering Trump te blijven om het Israëlisch-Palestijnse conflict te analyseren en een “realistische en uitvoerbare visie op te stellen om het conflict op te lossen en relaties tussen Israël en de landen in de regio te helpen ontwikkelen.”

Zijn vertrek roept wel enige twijfel op over de toekomst van het vredesplan, omdat Greenblatt de “pusher” was. Het is nog niet duidelijk wat Greenblatt zal doen na het verlaten van deze positie.

Greenblatt heeft sinds zijn aantreden bijna drie jaar geleden talloze reizen gemaakt naar Israël, de Palestijnse gebieden en het hele Midden-Oosten. Zijn Twitter-feed is een regelmatige bron van nieuws geweest tijdens zijn bezoeken en hij heeft zichzelf gepositioneerd als een fervent verdediger van Israël.

Greenblatt was samen met de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman één van de meer prominente Amerikaanse functionarissen die aan de alliantie tussen de VS en Israël werkten, en hielp de manier te veranderen waarop de Amerikaanse regering sprak over nederzettingen, controleposten en andere controversiële kwesties in relatie tot het Israëlisch-Palestijnse conflict.

“Het was de eer van mijn leven om meer dan twee en een half jaar in het Witte Huis te hebben gewerkt onder leiding van president Trump”, zei Greenblatt donderdag in een verklaring. “Ik ben ongelooflijk dankbaar dat ik deel heb uitgemaakt van een team dat een visie voor vrede heeft opgesteld. Deze visie kan de levens van miljoenen Israëliërs, Palestijnen en anderen in de regio enorm verbeteren. Ik wil mijn ongelooflijke vrouw Naomi bedanken en mijn zes geweldige kinderen, vanwege hun kracht en aanmoediging. De samenwerking met mijn vrienden en collega’s, Jared Kushner, David Friedman en Avi Berkowitz, zal ik enorm missen. Evenals de vele andere toegewijde individuen binnen de Amerikaanse regering die een belangrijke rol hebben gespeeld voor onze inspanningen.”

Kushner zei dat Greenblatt “enorm werk heeft verricht door leiding te geven aan de inspanningen om een ​​economische- en politieke visie te ontwikkelen voor een lang gezochte vrede in het Midden-Oosten”. Hij voegde eraan toe dat “zijn werk heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de relaties tussen Israël en zijn buren, aangezien hij door alle leiders in de regio wordt vertrouwd en gerespecteerd. Hij is een goede vriend en partner en zal een positieve impact blijven hebben op de wereld.”

In een verklaring bedankte Premier Benjamin Netanyahu Greenblatt voor zijn “toegewijde arbeid om vrede en veiligheid te waarborgen”. Voorts heeft de premier verklaard dat “Greenblatt geen moment aarzelde om de waarheid over de staat Israël te vertellen aan iedereen die er slecht over sprak”. Netanyahu sprak hem bij zijn voornaam aan en zei: “Bedankt Jason.”

Advertentie (4)