Joint Arab List komt met eisen als voorwaarde voor steun aan Gantz

Ayman Odeh , partijleider Joint Arab List. Foto: screenshot YouTube

De Joint List-alliantie van Arabische partijen zal zondagmiddag naar verluidt een lijst met eisen aan de Blue & White partij presenteren als voorwaarden om Benny Gantz als de volgende premier bij president Rivlin aan te bevelen.

Blue and White heeft een back-channel opgezet om te communiceren met de Joint List – een alliantie van vier partijen – waarvan wordt gezegd dat het neigt naar het ondersteunen van de voormalige stafchef van de IDF.

De voornamelijk Arabische politie partij zal zondag om 18.30 uur een beslissing moeten nemen, wanneer de vertegenwoordigers president Reuven Rivlin ontmoeten om hem te vertellen of ze Gantz – de belangrijkste rivaal van premier Benjamin Netanyahu – aanbevelen als toekomstig premier van Israel.

Senior partijleden werden zondag geciteerd door Hebreeuwse media die zeiden dat ze hun eisen later op de dag aan Blue and White zouden presenteren. Deze omvatten het bevriezen van huisvernietigingen in niet-erkende Arabische dorpen, het vormen van een team om de kwestie van die dorpen te onderzoeken, een regeringsbesluit nemen over het bestrijden van geweld binnen de Arabische sector, het opheffen van de controversiële natie-staatswet – die Israël vastlegt als de natiestaat van het Joodse volk – en het initiëren van een vredesproces met de Palestijnse Autoriteit.

Herziening van de wet kan ten goede komen aan Arabische Israëlische steden waar illegaal wordt gebouwd. Ambtenaren in die gemeenten beweren dat de reden voor veel van de illegale bouw de weigering van de overheid is om voldoende bouwvergunningen te verlenen.

De bronnen van de gezamenlijke lijst hebben niet gezegd wat ze zouden doen als Gantz de eisen weigert, maar ze zeiden dat er een echte dialoog gaande is met zijn vertegenwoordigers.

Na een vergadering gisteren van de Joint Arab List bleek dat 10 van de 13 in de Knesset gekozen leden voorstander zijn van het voordragen van Benny Gantz als de volgende premier van Israel.