Medewerkers procureur-generaal: “Netanyahu probeert hem in discredit te brengen”

Foto: Kobi Gideon (GPO)

Medewerkers van de procureur-generaal zeggen dat Netanyahu hem in discredit probeert te brengen, voorafgaand aan de hoorzitting i.v.m. aanklachten tegen de premier.

“Met het doorzetten van de zogenaamde “camera wet” richt Netanyahu richt Netanyahu zich opzettelijk tegen de PG en zoekt een conflict met hem voorafgaand aan de hoorzitting wegens aanklachten voor fraude en meer en discussies over een immuniteit wet”, zeiden de niet-genoemde medewerkers tegen Channel 12 news.

“Netanyahu zal beweren dat Mandelblit opnieuw tegen hem handelt en hem op alle mogelijke manieren probeert ten val te brengen,” aldus de medewerkers.

Mandelblit was aanwezig tijdens de kabinets vergadering zondag, iets wat zelden voorkomt, waarin over het wetsvoorstel werd gestemd, en waarbij hij nogmaals waarschuwde dat het overhaasten van wetgeving zo dicht bij de verkiezingen het stemproces zou kunnen verstoren.

Ondertussen heeft de juridisch adviseur van de Knesset zich ook uitgesproken tegen tegen het voorstel om camera’s in stembureau’s te installeren en de mogelijkheid om partijfunctionarissen in staat te stellen om stembureaus met camera’s in de gaten te houden en noemde de door Likud doorgedrukte wet “ongrondwettelijk”.

Eyal Yinon betoogde in zijn juridisch advies aan parlementsleden dat de camera wet- een oneerlijk voordeel zou bieden aan de Likud-partij, die al meer dan 1.000 bodycams in bezit heeft die het gebruikte om stembureaus in Arabische steden te checken tijdens de verkiezingen van april in een inspanningen om vermeende stemfraude te voorkomen.

Hij betoogde dat bezorgdheid over een schending van de zuiverheid van de verkiezingen wordt beantwoord door het pilot-programma van de Centrale Verkiezingscommissie, dat met inzet van ongeveer 3.000 niet-partij gebonden opiniepeilers fraude tijdens de verkiezingen zal tegengaan.

Volgens Yinon “is de gehaaste poging om de wet aan te nemen zonder de brede instemming van alle partijen in de Knesset ongekend was en zal aanzienlijke juridische problemen opleveren.”

Wordt vervolgd dus.

Advertentie (4)