President Rivlin: “Ik was verbaasd dat Netanyahu zijn mandaat om regering te vormen niet terug gaf”

President Rivlin met Yonit Levie. Screenshot Twitter

Tijdens een interview met Channel 12-journalist Yonit Levi zei de Israelische president Rivlin dat hij verrast was toen hij ontdekte dat premier Benjamin Netanyahu na de laatste verkiezingen in april weigerde om het mandaat om een regering te vormen aan hem terug wou geven, nadat het duidelijk was dat het hem niet lukte om een nieuwe regering te vormen.

“Ik vind, net als de meeste Israëlische burgers, de mogelijkheid op een derde verkiezing binnen een jaar een zeer ernstige zaak indien Netanyahu na de komende verkiezingen hetzelfde zou gaan doen”, zei Rivlin.

De president liet doorschemeren dat Netanyahu gebruik had gemaakt van het feit dat Israël alleen een feitelijke grondwet heeft.We hebben geen grondwet. Tot de laatste verkiezingen was er een ongeschreven grondwet; er waren duidelijke spelregels,”zei hij.

“Als we de regels wilden veranderen, zouden we dit alleen doen voor de volgende Knesset-termijn. Aangezien een ongeschreven grondwet vandaag de dag kan worden genegeerd, moeten we de wet bestuderen … zodat dergelijke verrassingen en andere niet zullen voorkomen, ” aldus Rivlin.

“Ik zal alles doen wat in mijn macht ligt als president om elke optie van een derde verkiezing te voorkomen”, aldus president Rivlin.

Advertentie (4)