President Rivlin vol emotie tijdens bezoek aan IDF-Commando Brigade

Een verraste president Rivlin. Foto Mark Neiman (GPO)

President Rivlin bracht op zijn tachtigste verjaardag, één van zijn vele bezoeken aan een IDF-legerbasis, een bezoek aan het IDF Commando Brigade legerbasis aan Beit Lid.

Na een speciale ontmoeting met de commandanten van de divisie en uitvoerige beoordelingen van haar capaciteiten, ontmoette en sprak de president met soldaten van de speciale units – de Egoz, Maglan en Duvdevan.

Hij werd daarbij begeleid door IDF-stafchef Lt. Gen. Aviv Kohavi en GOC Central Command Maj. Gen Nadav Padan.

Maar toen gebeurde er iets waar president Rivlin niet op had gerekend. De president werd verwelkomd met enthousiaste zang om zijn verjaardag te vieren. De hele IDF-basis vierde de verjaardag van de president met de beste wensen, zang en zelfs een taart. De stafchef presenteerde de president een spectaculair fotoalbum, met 80 foto’s van zijn bezoeken aan het leger ter gelegenheid van zijn 80-jarige leeftijd.

Toen de president tegen de soldaten begon te spreken om hen te bedanken, brak zijn stem door de emoties, maar het lukte hem om daarna video berichten te bekijken die hem vanuit diverse afdelingen en legereenheden van de IDF waren toegezonden.

De president bedankte hen ook voor de warme ontvangst die zijn overleden vrouw Nechama altijd ontving van soldaten en commandanten, en zei met een droevige glimlach: “Ik denk dat als Nechama dit kon zien, ze tegen zichzelf zou zeggen dat als er zoveel soldaten mij de beste wensen sturen, ik misschien dan toch een vrij goede kerel ben.”

“Er is niets leuker dan je 80ste verjaardag te vieren met de jongste en meest gedurfde brigades in het leger. Bij jullie voel ik me veilig en jong”, zei de president. “In Pirké Avot (‘Spreuken der Vaderen’) staat 80 jaar oud voor heldendom. Maar jullie zijn de echte helden. Jullie zijn de ijzeren vuist van de IDF en van de staat Israël. Ik hou van jou!”

De stafchef las met de handgeschreven toewijding in het album voor, dat aan de president werd gegeven. “Zijne Excellentie de president, mijnheer Reuven Rivlin, mijn president, onze president! Terwijl u uw decennium van heldendom binnengaat, bedank ik u persoonlijk en namens de Israel Defense Forces voor het recht om de staat te dienen en het recht om te dienen terwijl u president bent. U bent een bron van inspiratie en een voorbeeld voor ons allemaal. Ik wens u nog vele jaren zinvol werk toe en dat u en de mensen in dit land mogen genieten van de vruchten van wat u hebt gemaakt en gedaan. Uw trots voor dit land is een bron en symbool van onze macht. Altijd tot uw dienst, getekend Lt. Gen. Aviv Kochavi, chef van de generale staf van het Israëlische leger.”