Wat schrijven de Hebreeuwsche kranten vandaag?

foto ter illustratie. Screenshot YouTube

Kill BilL: Zoals verwacht, keurde het kabinet gisteren een wet goed die partijen toestaat camera’s in stembureaus te plaatsen, de Knesset moest er daarna over beslissen, wat een storm van kritiek en voorspellingen van ondergang veroorzaakte.

 • Ondanks de controverse werd verwacht dat de wet door de Knesset zou worden aangenomen wanneer deze in de komende dagen voor een stemming zou komen. Hoewel iedereen erkende dat de wetgeving een campagnetruc is van de Likud en premier Benjamin Netanyahu, kondigden de leiders van de rechtse Yamina- en Yisrael Beytenu-partijen aan dat ze het voorstel nog steeds zouden steunen.
 • Of althans dat dacht iedereen. Maandagochtend maakt Yisrael Beytenu leider, Avigdor Liberman een 180 draai, waardoor de hele politieke wereld in beroering werd gebracht.
 • “Liberman zal geen ondersteuning bieden, de camera wet zal niet passeren,” meldt Channel 12-nieuws kort en bondig, waarbij een andere flip-flop van Liberman duidelijk werd, de man die altijd de slogan gebruikte “mijn woord is mijn woord”.
 • Inderdaad, uren later, slaagt het wetsvoorstel er niet in om door de commissie in de Knesset te gaan na een staking van stemmen, waarbij Yisrael Beytenu tegen stemt, daarbij de kans wegnemend dat het werd aangenomen vóór de stemming in de Knesset van volgende week. “Drama in de commissie,” kraait Kan radio.
 • “De regering heeft het instituut van de procureur-generaal en de verkiezingscommissie vernederd door te weigeren hun aanbeveling te accepteren om de camera wet er niet door te rammen”, schrijft Yedioth.

Leugens en videotape: Procureur-Generaal Avichai Mandelblit is slechts het topje van de ijsberg van degenen die tegen het camera voorstel zijn, dat in de media wijdverbreid wordt. Maar de dood van het voorstel betekent niet dat critici niets te klagen hebben. Velen voorspellen in elk geval dat dit Likud een opening zal geven om de legitimiteit van de stemming aan te vechten door te zeggen dat het niet was toegestaan om vermeende ongebreidelde fraude vast te leggen.

 • “Een pistool is gericht op het hoofd van de Israëlische democratie: als het niet buigt voor deze gril, zullen we het doden. Want democratie kan zeker sterven door de ontkenning van de verkiezingsresultaten ‘, schrijft Mordechai Kreminitzer in Haaretz.
 • “Je krijgt het gevoel dat het echte doel van de premier is de verkiezingen niet vrij te houden, maar misschien heeft hij een andere agenda,” schrijft Yossi Beilin in Likud fanblad Israel Hayom.
 • In Walla zegt Amir Oren dat Netanyahu wist dat de feitelijke wet niet zal worden aangenomen, gezien de tijd die nodig is tussen het aannemen van een wet en het feitelijk van kracht worden daarvan, maar is in plaats daarvan blij de aandacht af te leiden van andere kwesties.

Welke gevaren kunnen komen: Desalniettemin zijn er nog steeds veel ernstige waarschuwingen, plus een gids in Yedioth over hoe de wet zou werken.

 • “Volgens het voorstel kunnen op elk moment meerdere mensen tegelijk filmen”, schrijft de krant. “Elke kiezer of persoon die een kiezer vergezelt, kan worden gefilmd vanaf het moment dat hij binnenkomt tot het moment dat hij vertrekt, behalve wanneer hij achter het gordijn staat.”*
 • Haaretz merkt op dat het filmen kan bestaan ​​uit het opnemen van gesprekken in stembureaus en meldt dat partijen, die de beelden kunnen bewaren en niet gebonden zijn aan enig toezicht, het uiteindelijk kunnen gebruiken voor wervingsdoeleinden.
 • Orly Adas, directeur van de centrale verkiezingscommissie, vertelt Channel 12 dat het toestaan ​​van honderden bevooroordeelde partijambtenaren om te filmen wanneer ze dat nodig achten vrijwel zeker zal leiden tot vechtpartijen in stembureaus.
 • Raviv Drucker waarschuwt ook dat de camera’s het hele verkiezingsproces meer gevoeliger zouden kunnen maken.
 • “Als de verkiezingsuitslag voor meerdere partijen “close” is kan je een situatie krijgen waarin gevechten tussen partijen uitbreken bij stemburo’s waar camera’s zijn gebruikt en kan het een situatie creëren waarin er geen duidelijke regels zijn over welke stembussen gediskwalificeerd moeten worden”, schrijft hij in een column voor Channel 13.